Ministarstvo kulture traži izvješće o nedodijeljenom novcu

MINISTARSTVO kulture zatražilo je od žrnovskoga Kulturnoga prosvjetnog društva "Bratska sloga" izvješće o utrošku novca državnoga proračuna koje to društvo nikada nije dobilo.

Nedostavljanje izvješća, kako stoji u dopisu od 28. studenoga ove godine, pretpostavlja obvezu povrata dobivenih sredstava državnog proračuna, a također ima za posljedicu privremenu ili trajnu suspenziju razmatranja daljnjih zahtjeva za dodjelu sredstava.

U dopisu još krajem veljače 2003. Ministarstvo kulture izvijestilo je žrnovsku "Bratsku slogu" da je završen postupak izbora javnih potreba u kulturi te da program toga društva - uređenje i opremanje prostora društva - nije uvršten u Program kulturnog razvitka za 2003. Odobrena sredstava za obnovu opreme viteške igre "Moštra" u iznosu od osam tisuća kuna, KPD "Bratska sloga" nije prihvatila.

"Odbili smo ponuđeni novac i nismo potpisali ugovor, jer s tim sredstvima nismo mogli riješiti obnovu opreme viteške igre", rekli su u KPD-u "Bratska sloga" u kojem su zgranuti dopisom iz Ministarstva kulture, koje je gotovo na sve njihove zahtjeve prošle i ove godine odgovaralo negativno.

Primjerice i glede prijedloga programa informatizacije "Bratske sloge", Ministarstvo je u srpnju 2003. izvijestilo upravu društva da taj program također nije uvršten u Program kulturnog razvitka za 2003.

KPD "Bratsku slogu" u Žrnovu, na otoku Korčuli, osnovao je 1911. klasični filolog i vjerski pisac msgr. Nikola Batistić (1846.-1929.).

Pročitajte više