Ministarstvo poljoprivrede od EK traži nastavak mjera pomoći poljoprivrednicima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE je objavilo da je od Europske komisije zatražilo nastavak mjera pomoći poljoprivredi, predlažući da se i u 2021. nastavi provedba izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima koji su posebno pogođeni koronakrizom, kao i mjera potpore sektoru vina i skladištenja svinjskog mesa.

"Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obratila se povjereniku Europske komisije Januszu Wojciechowskom u povodu borbe s drugim valom pandemije covida-19 koji je snažno pogodio sektor poljoprivrede te upozorila na važnost žurnog nastavka provedbe predloženih mjera pomoći poljoprivrednicima", navodi se u priopćenju. 

Kako se pritom prenosi, u dopisu Europskoj komisiji se navodi kako su uvjeti poslovanja značajno otežani te je došlo do dodatnih tržišnih poremećaja u kratkim lancima opskrbe, što bi moglo uzrokovati još ozbiljnije financijske probleme te dodatno smanjiti proizvodnju i likvidnost u sektoru poljoprivrede.

Uspješan nastavak suradnje s Europskom komisijom

Stoga je iz Ministarstva poljoprivrede "zatraženo razumijevanje i žurno djelovanje Europske komisije kako bi se osigurala što skorija provedba predloženih mjera i donijele nužne izmjene i dopune zakona Europske unije". 

"Predloženo je da se u 2021. godini omogući nastavak provedbe 'Izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću Covid-19', kriznih mjera vezanih uz potporu za privatno skladištenje vina te potporu za destilaciju vina u kriznim slučajevima, kao i provedba mjere potpore za privatno skladištenje svinjskog mesa, po uzoru na ovčje i kozje meso te goveđe meso koje su bile u primjeni u svibnju ove godine", navodi se u priopćenju. 

Ministrica Vučković u izjavi kaže kako vjeruje "u uspješan nastavak suradnje s Europskom komisijom, koja je do sada bila produktivna i promptna u rješavanju problema u poljoprivrednom sektoru, u cilju ubrzavanja primjene predloženih mjera za pomoć našim poljoprivrednicima u ovim izazovnim vremenima".

"U idućem je razdoblju potrebno poduzeti dodatne korake s ciljem pomoći proizvođačima kako bi se kako bi se umanjili negativni učinci ove krize na tržište i očuvala poljoprivredna proizvodnja", izjavila je Vučković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više