MINISTRI EUROPSKIH INTEGRACIJA ZEMALJA JUGOISTOČNE EUROPE U DUBROVNIKU

U organizaciji Ministarstva europskih integracija u četvrtak je u Dubrovniku održan neformalni susret ministara europskih integracija zemalja Jugoistočne Europe.

Sastanak je imao za cilj razmotriti politku EU prema regiji u kontekstu nedavnog proširenja EU, te mogućnosti daljnje regionalne suradnje.

Jedna od tema bila je i potreba za komunikacijom prema EU o točnoj slici jugoistočne Europe i svih promjena koje se zbivaju u regiji.

Kako je istaknula hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska čvrsto stoji na poziciji da pristup EU za sve zemlje mora biti individualan, a isto je takav stav i da mora postojati suradnja između zemalja u regiji.

Makedonska ministrica i potpredsjednica Vlade Radmila Šekerinska naglasila je kako između zemalja koje su na putu ka priključenju EU postoje neka pitanja koja su i zajednička te je stoga ovaj sastanak bio izuzetno kvalitetan te je dogovoreno da se s ovakvim vrstama neformalnih sastanaka i nastavi.

Slovenski ministar za europske integracije Milan Cvikl kazao je kako je na skupu izražena spremnost da se iznađe jasna europska perspektiva za države regije te će Slovenija učiniti sve kako bi im pomogla na putu u EU. On je dodao kako je predložio da se pokrene centar za pridruživanje EU u kojem bi zemlje članice prenosile svoja iskustva, a zemlje koje su na putu mogle postaviti konkretna pitanja u vezi približavanja EU. Slovenski ministar posebno je naglasio kako njegova zemlja u potpunosti podržava sve aktivnosti Hrvatske u cilju približavanja EU.

U radu ovog neformalnog sastanka sudjelovali su i dužnosnici Albanije, BiH, Srbije i Crne Gore te nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj Lionel Strenghart Veer.

(Hina)xhš ysd

Pročitajte više