Ministrica Dropulić s gradonačelnicima i načelnicima Dalmacije

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić popodne je u Zadru s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima lokalne uprave obalnog dijela Dalmacije razgovarala o ulozi i odgovornosti lokalne uprave u prostornom i turističkom razvitku.

"Ne miješamo se u prostorne planove županija, gradova i općina, na vama je da odaberete način na koji ćete planirati pojedine sadržaje, ali država po Ustavu ima pravo zaštititi obalni pojas i reći gdje nije dopuštena gradnja", rekla je ministrica Matulović Dropulić podsjetivši nazočne na vladinu uredbu po kojoj je zaštićeni pojas 1000 metara od mora.

Kako je rekla, od županija se traži da usklade svoje planove s prostornim planom RH kao što i nalaže vladina uredba. Izjavila je da nije riječ o izmjenama i dopunama županijskih prostornih planova jer bi za to trebalo provesti javnu raspravu koja bi potrajala.

Radi se isključivo o usklađivanju prostornih planova. Od županija se traži da jasno u svojim prostornim planovima naznače gdje su turističke zone te da se naznači kakva je izgradnja u njima moguća, kazala je ministrica.

Brojni predstavnici gradova i općina zanimali su se za konkretne probleme u vezi s prostornim planovima na svom području. Upozorili su na problem predugog čekanja lokacijske i građevinske dozvole.

U nadležnim uredima u obalnim gradovima nema dovoljno zaposlenih stručnjaka, priznala je ministrica, a na natječaje se nitko ne javlja. Pokušaji premještanja zaposlenika iz sličnih ureda sa sjevera zemlje nisu uspjeli. Ministarstvo će predložiti Vladi znatno povećanje plaća tim ljudima, rekla je ministrica dodajući da oni za izradu projekta obiteljske kuće, koji izrade u privatnoj režiji, zarade kao za mjesec dana rada u državnom uredu.

Ministrica je, odgovarajući na upite nazočnih, rekla da je počela sanacija 28 deponija te da će do kraja godine Vlada izraditi strategiju zbrinjavanja otpada na temelju koje će se znati na koji način riješiti otpad na otocima.

(Hina) xima yvkn

Pročitajte više