Ministrica podržava provjeru rada u zatvorima ali ne i Erženovu metodu "noža pod grlo"

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas da ne podržava metodu provjere spremnosti pravosudnih policajaca stavljanjem noža pod grlo, kao što je to učinio upravitelj riječkog zatvora Anton Eržen, no da podržava provjeru njihova rada i sigurnosti u zatvoru.

Ministrica je to izjavila komentirajući prosvjed sindikalne podružnice pravosudnih policajaca riječkog zatvora.

Ministrica smatra da je upravitelj bio dužan provesti provjeru rada zatvorskih službenika, pa i poduzimanje iznenadnih mjera jer su predmeti koje zatvorenici ne smiju imati pronađeni i kod zatvorenika koji nisu imali kontakte s vanjskim svijetom.

"Nije u redu da se nož koji nije pronađen provjerom upotrebljava u demonstraciji mogućih posljedica stvarne upotrebe nedopuštenih sredstva od strane zatvorenika, kako je to učinio upravitelj riječkog zatvora Anton Eržen", rekla je ministrica.

Prilikom povjere na ulasku u zatvora kod upravitelja je, naime, prije nekoliko dana pronađen i oduzet pištolj, ali ne i nož.

Ministrica, međutim, podržava sve mjere nadzora utemeljene na zakonu koje je poduzeo jer je odgovoran i za sigurnost djelatnika i zatvorenika te ukupno stanje sigurnosti u zatvoru.

Stanje sigurnosti u riječkom zatvoru, kao i utvrđivanje odgovornosti za unošenje nedopuštenih predmeta u zatvor bit će zadaća inspekcije Ministarstva pravosuđa, najavila je.

Napomenula je i da je ravnatelj obavijestio policiju te da se vodi kriminalistička obrada koja bi trebala otkriti kako su u zatvor ušli nedopušteni predmeti i tko je za to odgovoran.

Pročitajte više