MINISTRICA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE U RIMU

Hrvatska vlada uživa veliko povjerenje u Europi, rekao je talijanski ministar za europska pitanja Rocco Buttiglione nakon današnjeg razgovora u Rimu s hrvatskom ministricom za europske integracije Kolindom GrabarKitarović. L

"Vrlo sam zadovoljna današnjim razgovorom jer je Italija pokazala spremnost pomoći nam u svim pitanjima povezanima za preuzimanje europskih normi, pa smo tako dogovorili i suradnju u visokom školstvu, općenito obrazovanju, informatizaciji državne administracije i drugom", izjavila je hrvatska ministrica "Dogovorena je suradnja jadranskih sveučilišta, a ministar Buttiglione je posebno pozdravio prve korake hrvatske vlade i njezin odnos prema manjinama, posebno prema talijanskoj", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

A glede talijanske ratifikacije sporazuma Hrvatske s EU o stabilizaciji i pridruživanju, koji je u ljeti 2003. dobio prolaz u Senatu, a zastao je Zastupničkom domu, Kolinda Grabar-Kitarović dobila je obećanje Buttiglionea da će to biti provedeno u najskorije vrijeme. Buttiglione je rekao kako će učiniti sve da se požuri sa stavljanjem na dnevni red ratifikacije sporazuma.

Hrvatska ministrica Grabar-Kitarović upoznala je talijanskog kolegu s razgovorima koji su nedavno vođeni u Trstu između izaslanstava Slovenije, Italije i Hrvatske o zaštiti Jadrana. "Mi želimo biti zemlja koja će surađivati u okviru Europe, a ne ona koja bi mogla stvarati probleme", rekla je Grabar-Kitarović, te je najavila kako će slijedeći sastanak o ribarstvu i zaštiti Jadrana biti u Sloveniji, pa u Hrvatskoj, te kako se o svim pitanjima obavještava i Europsku komisiju. Isto tako je istaknuto da će sve ostale komisije, kako bilateralne (na primjer talijansko-hrvatska o obeštećenju talijanskih izbjeglica za napuštenu imovinu u Hrvatskoj), tako i multilateralne nastaviti radom u najskorije vrijeme.

"Vaš premijer Sanader, s kojim sam se sastao u Berlinu i Strassburgu, ostavio je na sve u Europi dobar dojam. Današnji razgovor s ministricom Kolindom Grabar-Kitarović je također bio uspješan. Italija će na svim razinama poduprijeti ulazak Hrvatske u EU. No, na vama je da požurite u prilagođivanju vaših zakona s europskima. Riječ je o golemoj količini zakona, cijeloj jednoj biblioteci, i kada ih uspijete usvojiti možete ući u EU. Vrata EU su širom otvorena za Hrvatsku, na vama je da uđete", rekao je novinarima Buttiglione.

(Hina) xst ysb

Pročitajte više