Moses Blah novi predsjednik Liberije

LIBERIJSKI predsjednik Charles Taylor u ponedjeljak je u Monroviji vlast predao svom zamjeniku Mosesu Blahu koji je odmah zatim položio prisegu i postao novi predsjednik Liberije.

"Ako Bog to bude želio, ja ću se vratiti", kazao je Taylor na ceremoniji predaje vlasti, na kojoj je bilo nazočno više afričkih čelnika.

U svom je dugom govoru Taylor kazao da je pristao odigrati ulogu "žrtvenog janjeta", ističući kako je siguran da će povijest dokazati njegovu pravu ulogu u Liberiji.

Taylor je nakon jakih pritisaka SAD-a pristao odstupiti s vlasti. Međunarodna se zajednica nada da će njegov odlazak označiti i kraj rata koji traje već gotovo 14 godina i koji je odnio 250.000 života.

Očekuje se da će Taylor otputovati u Nigeriju koja mu je ponudila azil.

Novi liberijski predsjednik Moses Blah u svom je govoru nakon položene prisege pozvao pobunjenike da "surađuju" s novom vlasti i izrazio nadu u povratak mira. On je također kazao kako se nada da će mirovne snage biti brzo razmiještene u zemlji kako bi se stanovnicma Liberije zajamčila sigurnost.

Predsjednik Gane John Kufuor, koji je bio nazočan predaji vlasti, kazao je da će Blah ostati na vlasti do listopada kada će vlast preuzeti prijelazna vlada. Do tog bi se vremena u Liberiji trebali održati izbori.

Pročitajte više