Moskva: Znanstvenik osuđen na 15 godina zatvora zbog špijunaže

RUSKI znanstvenik, stručnjak za nuklearno oružje Igor Sutjagin u srijedu je, unatoč prosvjedima boraca za ljudska prava i mišljenju njegovih odvjetnika da je proces nepošten, osuđen na 15 godina zatvora jer je špijunirao za Zapad, izvijestile su ruske novinske agencije.

Sutjagin je osuđen zbog izdaje, nakon što ga je porota proglasila krivim za prenošenje tajnih vojnih informacija britanskoj tvrtki koja je služila kao pokriće američkoj tajnoj obavještajnoj službi CIA-i.

Sutjagin je izjavio kako se ne smatra krivim, objasnivši da je samo napisao analizu koja se temeljila na informacijama dostupnim javnosti.

U predstojećih deset dana Sutjagin može podnijeti žalbu na donesenu presudu ruskom Vrhovnom sudu. Sud u Moskvi odlučio je da će se odsluženje njegove zatvorske kazne računati od listopada 1999. kada je uhićen.

Tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina, što je, prema ruskom zakonu, maksimalna kazna za izdaju.

Porota je u postsovjetskoj Rusiji uvedena prije samo dvije godine, pa mnogi ruski pravni stručnjaci sumnjaju u njezino potpuno slobodno djelovanje.

Sutjaginov je branitelj u utorak kazao kako je na odluku 12 članova porote velik utjecaj nesumnjivo imalo mišljenje suca koji je ignorirao ključni argument obrane: činjenicu da su informacije što ih je prenosio Sutjagin bile dostupne javnosti.

Svih 12 članova porote proglasilo je optuženoga krivim jer je tvrtki Alternative Futures, iza koje navodno stoji CIA, otkrivao tajne informacije o ruskim borbenim zrakoplovima i nuklearnim podmornicama.

Agencija Human Rights Watch u utorak je izvijestila kako se ruska tajna služba FSB snažno angažirala na tomu da Sutjagin bude osuđen, nakon što je u prosincu optužbi oslobođen znanstvenik Valentin Danilov koji je navodno špijunirao za Kineze.

Pročitajte više