Na splitskom Sveučilištu nakon prvog upisnog roka ostalo 2307 slobodnih mjesta

Nakon prvog upisnog roka na Sveučilištu u Splitu upisalo se 4213 studenata, a ostalo je još 2307 slobodnih mjesta, od čega 818 na sveučilišnim studijima, a 1489 na stručnim studijima, izvjestio je na današnjoj konferenciji za novinare rektor Ivan Pavić.

Od ukupnog broja studenata upisanih u prvom roku 1840 ih je na sveučilišnim, a 2373 na stručnim studijima, kazao je Pavić. Jedino na Medicinskom fakultetu više nema slobodnih mjesta dok je na svih ostalih 11 fakulteta, odjela i Umjetničkoj akademiji ostalo mjesta i za jesenski upisni rok.

Najmanje je zanimanje studenata, kao i svih prethodnih godina na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, posebno za studije strojarstva i brodogradnje, iako su ta zanimanja deficitarna i potrebna hrvatskom gospodarstvu. Najavio je i kako će na jesen, nakon što stigne dopusnica, prvi put biti upisano i pet studenata na novouspostavljenom studiju glume.

Rektor Pavić istaknuo je kako je do povećanja studenata na stručnim studijima došlo zbog ukinuća Veleučilišta prošle godine, nakon čega je Sveučilište preuzelo sve njegove studije. Što se tiče Odjela stručnih studija, svojevrsnog nasljednika Veleučilišta, od ukupnog broja studenata na taj je Odjel upisano 713 studenata, dok je slobodnih mjesta još 1008. No, rektor očekuje kako će i ta mjesta biti popunjena u jesenskom roku nakon razrješenja određenih dvojbi s dislociranim studijima bivšeg splitskog Veleučilišta, u prvom redu u Vukovaru.

Rektor Pavić je najavio da će sutra u Ministarstvu znanosti u Zagrebu biti održan sastanak ministra s čelnicima splitskog i osječkog sveučilišta, Zajednice veleučilišta i grada Vukovara, na kojemu bi se trebalo razgovarati o mogućim rješenjima za budućnost stručnih studija prava, ekonomije i računarstva u tom gradu. Iako splitsko Sveučilište zbog prevelikih troškova i udaljenosti nema interesa za upis novih studenata na te studije u Vukovaru, lokalna se zajednica, rekao je Pavić, protivi zamisli da te studije preuzme osječko Sveučilište smatrajući kako ono nema interesa za njihovo održavanje i razvitak. Stoga Vukovar predlaže da se, ako splitsko Sveučilište ne ostane, u tom gradu osnuje Veleučilište, što bi bio nastavak predratne visokoškolske tradicije, a time bi se, prema njihovu mišljenju, doprinijelo razvitku grada i položaju mladih ljudi.

Sveučilište u Splitu spremno je prihvatiti bilo koje od mogućih rješenja, ali, napomenuo je, u slučaju da splitsko Sveučilište nastavi održavati nastavu u Vukovaru, tražit će da dio troškova podmiruje lokalna zajednica i ministarstvo. Pavić je naglasio kako odbija razgovore o političkoj pozadini te priče, kakve pokušavaju nametnuti neke braniteljske udruge iz Vukovara, jer, kako je rekao, to je stručno pitanje koje treba riješiti na temelju interesa lokalne zajednice te na temelju strategije policentričnog razvoja Hrvatske.

(Hina) xdstr yln

Pročitajte više