Na suđenju za zločin na Ovčari svjedoci davali iskaze

PRED beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine, u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari u četvrtak je svjedok Milorad Vojinović, 1991. godine zapovjednik 80. motorizirane brigade JNA u Vukovaru, izjavio da je o zločinu na Ovčari idućega jutra obavijestio cijeli zapovjedni sastav svoje brigade, ali da vojno pravosuđe nije obavijestio zato što je smatrao da je to trebao učiniti netko od njemu pretpostavljenih oficira.

"Mislim da je oficir za sigurnost u mojoj brigadi bio dužan obavijestiti nekoga u zapovjedništvu", kazao je svjedok Vojinović. On nije bio siguran je li o svojim saznanjima o zločinu obavijestio Milu Mrkšića, tada zapovjednika Gardijske brigade JNA koji mu je bio nadređen. Vojinović je u svom iskazu u srijedu optužio Mrkšića da je na vijest o kaotičnom stanju na Ovčari nakon što su ondje dovezeni zarobljenici iz vukovarske bolnice, odmahnuo rukom i kazao da "o tome ne želi slušati, jer ima važnijeg posla".

Na pitanje jednog od branitelja optuženih "kako je moguće da se u njegovoj zoni odgovornosti nađe 200 leševa, a da on ne poduzima ništa", svjedok Vojinović je slegnuo ramenima i kazao da "njegova postrojba u tome nije sudjelovala".

U četvrtak je saslušan i svjedok Mile Bakić koji se u Vukovaru pridružio Teritorijalnoj obrani i vozio kombijem hranu od Negoslavaca u Vukovar. Iako je u istrazi detaljno opisao kakvo je stanje bilo na Ovčari, gdje je kobnog dana bio dvaput, svjedok se većine onoga što je tada rekao nije mogao sjetiti.

Suđenje se nastavlja u petak ispitivanjem novih svjedoka optužbe.

Pročitajte više