načelnik Glavnog stožera Kraljevine Belgije posjetio Glavni stožer OS RH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Kraljevine Belgije general zbora August Van Dael posjetio je danas Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske i razgovarao s načelnikom stožera generalom zbora Josipom Lucićem o zajedničkoj vojnoj suradnji i razmjeni iskustava u preustroju oružanih snaga.

General Lucić, nakon sastanka sa svojim belgijskim kolegom, rekao je da je dolazak načelnika GS OS Kraljevine Belgije potvrda razvoja prijateljskih odnosa oružanih snaga dviju zemalja. Istaknuo je da Hrvatska već sada ima "značajnu misiju u Belgiji" čiji će broj pripadnika rasti kako se više budemo približavali punopravnom članstvu u NATO savezu. Dodao je da su razgovarali i o suradnji u obuci i školovanju, te da će upoznati belgijsku stranu s preustrojem hrvatskih oružanih snaga kako bi dobili njihov savjet i ocjenu.

Belgijski načelnik Glavnog stožera potvrdio je prijateljske odnose između belgijskih i hrvatskih oružanih snaga naglasivši da postoji velik broj zajedničkih interesa, da su i belgijske Oružane snage prošle kroz preustroj te da se ta iskustva mogu usporediti s hrvatskima. Rekao je da je s načelnikom Lucićem imao interesantan sastanak o sigurnosti u regiji, što je za Belgiju vrlo bitno jer su njezini vojnici uključeni u mirovne misije na Kosovu. Ako i kada Europska unija preuzme zadaću SFOR-a u Bosni i Hercegovini, i Belgija će tu imati svoju ulogu u tom procesu, dodao je general zbora belgijskih oružanih snaga August van Dael.

(Hina) xaš yaz

Pročitajte više