Naknada štete od elementarne nepogode - 4,45 kune

ZA ŠTETU koju mu je u srpnju prošle godine na pola hektara ratarskih kultura i 250 trsova vinove počinila tuča poljoprivrednik Jura Živčić iz Belajske Vinice dobio je naknadu od 4,45 kune.

Jura Živčić kaže da su mu danas telefonom iz grada Duge Rese javili da dođe po novac za štetu od elementarne nepogode.

"Sjeo sam u auto, potrošio za put litru benzina i onda dobio uplatnicu na 4,45 kune. Ostavio sam je Žarku Zigmundu (predsjednik Stručnog povjerenstva za naknadu šteta) za kavu", izjavio je Živčić.

Dodao je da je prijavio štetu na 600 hvati kukuruza, 600 hvati pšenice, 285 hvati krumpira i na oko 250 trsova loze.

Predsjednik Stručnog povjerenstva za naknadu šteta Žarko Zigmund rekao je da se ovih dana u Dugoj Resi isplaćuje ukupno 110.000 kuna za štete koje je prošlogodišnja oluja nanijela na 225 građevnih objekata i 337 poljoprivrednih parcela za razne poljoprivredne kulture.

Iznosima naknade poljoprivrednici su ogorčeni.

Za sramotno niske isplate nije kriv grad Duga Resa, kaže gradonačelnik Ivan Banjavčić. Postupak procjene i isplate šteta nije ni dobar, ni realan, rekao je Banjavčić i naglasio da treba mijenjati politiku naknade šteta.

Rekao je da je prošle godine Gradsko povjerenstvo dostavilo Županijskom povjerenstvu popis s ukupno 1,087.418 kuna štete, što je, dodao je, izrazito malo prema stvarnim štetama. Nakon toga Državno je povjerenstvo odobrilo 45.000 i Županija 25.000 kuna, a budući da je to bilo dostatno samo za sedam posto ukupnih prijavljenih šteta, Gradsko je poglavarstvo namaknulo razliku do 10 posto.

U dodjeli se pokazalo da će to biti vrlo niske naknade, s tim da je najviša svota 3000 kuna, a mnajniža četiri kune, no grad i Povjerenstvo nisu mogli nekomu uskratiti njegov dio i dati ga drugomu, podsjetio je Banjavčić.

Pročitajte više