Nasilni prosvjedi u Nantesu protiv Marine Le Pen

Foto, Video: Twitter, RuptlyTV

NEREDI u Francuskoj su se preselili u Nantes. Tijekom vikenda je tako Francuska svjedočila scenama koje su nalikovale na rat. Sukobili su se antifašisti i krajnji ljevičari, a u cijelom metežu je sudjelovala i posebna policija koja ih je zasula suzavcem.

Kako prenosi RT, nered u Nantesu se počeo širiti u subotu kada se rulja maskiranih prosvjednika sukobila s policijom. Nakon toga su ulice ispunjene suzavcem i dimom iz dimnih bombi, dok su se čuli vrisci i pucnjava u pozadini.


Sve je počelo kao mirni prosvjed


Kaos je nastao između starih zgrada u predgrađu, a povod je bio dolazak Marine Le Pen u grad. Le Pen je u nedjelju održala predizborni skup u Nantesu. Procjenjuje se kako je preko 2,200 osoba sudjelovalo u prosvjedu, a prosvjed je čuvalo između 500 i 600 policajaca.

Sve je počelo kao mirni prosvjed, a sukobi su počeli kada je nekoliko prosvjednika bacilo baklje koje su gustim dimom prekrile prosvjednike.


Potom su brojni sudionici počeli skandirati: "Svi mrze policiju!"

 

Napali policiju

Potom je manja grupa, koja je od glave do pete bila obučena u crninu, pokrenula napad na policiju. Bacili su Molotovljev koktel a policiju koja je čuvala prosvjed, a policija je uzvratila vodenim topom.

Najmanje jedan policajac je u bolnici gdje se liječi od opekotina, dok su dvije osobe uhićene, a još tri su privedene u policijsku postaju kako bi se utvrdio njihov identitet.

Pročitajte više