Nastavlja se kaos u parlamentu BiH, dužnosnik upozorava na "rušenje Daytona"

Foto: FAH

ZASTUPNIČKI dom parlamenta Bosne i Hercegovine danas je uspio okupiti potrebni kvorum pa je održana i sjednica, no zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nastavili su s bojkotom, kako je to ranije najavio predsjednik te stranke Milorad Dodik.

On je u srijedu potvrdio kako zastupnici SNSD-a neće dolaziti na sjednice Zastupničkog doma sve dok mu predsjedava Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA). Dodik je ustvrdio kako je Džaferović tijekom rata u BiH bio neka vrsta pokrovitelja mudžahedinima koji su dolazili u BiH pa je stoga za Srbe neprihvatljiv kao politički dužnosnik.

SNSD-ova zastupnica Milica Marković u četvrtak je kazala kako će Dodikov nalog biti dosljedno poštovan.

"To će tako biti sve dok je on (Džaferović) predsjedatelj", kazala je Marković novinarima dodajući kako uz to, kao preduvjeti za normaliziranje rada parlamenta, ostaju i zahtjevi SNSD-a za promjene u pravosudnom sustavu BiH, odnosno smanjenje ovlasti državnog suda i tužiteljstva te eliminiranje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Dodikovi zastupnici ne mogu blokirati rad Zastupničkog doma, no mogu Doma naroda, jer tamo imaju većinu od tri od pet zastupnika u klubu Srba. Ta trojica od prošlog tjedna ne dolaze na sjednice Doma naroda pa to tijelo ne može donositi nikakve odluke niti potvrđivati zakone koje eventualno usvoji Zastupnički dom.

Bosić: Ruše se institucije BiH

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, iz Srpske demokratske stranke (SDS), u četvrtak je upozorio kako je na djelu scenarij koji znači rušenje tijela državne vlasti.

"Ovdje se radi o rušenju institucija BiH", kazao je Bosić.

Ocijenio je kako je krizu potaknuo član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kada je u veljači odlučio napustiti sjednicu državnog vrha, koji se od tada nije ni sastao, a SNSD je samo nastavio voditi politiku na tom tragu.

 "Sada vidimo da je  SNSD 'napao' i parlament BiH i to oba doma, a Dom naroda je blokiran", kazao je Bosić ocijenivši kako "avanturizam Milorada Dodika" vodi rušenju Daytonskog sporazuma.

Sjednicu Zastupničkog doma, koja je održana u četvrtak, obilježio je zahtjev oporbenih stranaka za smjenu ministrice obrane BiH Marine Pendeš (HDZ BiH) i njenih zamjenika Borisa Jerinića (SDS) i Seada Jusića (Savez za bolju budućnost).

Taj je zahtjev SDP-a i Demokratske fronte (DF) temeljen na tvrdnji da su Pendeš, Jerinić i Jusić prekršili zakonske ovlasti kada su dopustili da se 9. siječnja u Banjoj Luci, tijekom obilježavanja neustavnog praznika dana Republike Srpske, angažira počasna postrojba oružanih snaga BiH.

SBB se djelomice pridružio zahtjevu, tražeći samo smjenu Jusića kao dužnosnika koji je imenovan na prijedlog te stranke. Iz SBB-a su Jusića okrivili stoga što je u vrijeme kada je mijenjao ministricu Pendeš suglasnost za angažiranje vojnika u Banjoj Luci dao bez konzultacija s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH ili predsjednikom stranke koja ga je imenovala.

O dva se prijedloga odvojeno glasovalo pa je na kraju potrebna većina glasovala samo za smjenu Jusića, dok zahtjev za smjene Pendeš i Jerinića nije dobio potrebnu potporu.

Pročitajte više