Nigerijski vrhovni sud proglasio Coca Colu otrovom, počeo bojkot

Ilustracija: 123rf

NOVINARI CNN-a Paul Adepoju i Kieron Monks u nedavnom su se članku osvrnuli na odluku nigerijskoga vrhovnog suda o nezdravim posljedicama konzumacije Fante i Spritea na ljude u toj zemlji.

U nastavku prenosimo dijelove njihovog članka.

"Vrhovni sud u Lagosu donio je odluku prema kojoj Sprite i Fantu smatra otrovnima jer visoke razine benzojeve kiseline i  aditiva Sunset Yellow u tim pićima mogu naštetiti zdravlju ako se pomiješaju s askorbinskom kiselinom (vitaminom C). Na bocama ubuduće mora stajati upozorenje o tome, a Nacionalnu agenciju za kontrolu hrane i lijekova (NAFDAC) kaznilo se s oko 2 milijuna naira (6350 USD) jer to nisu ranije naznačili".

Oštra osuda

"Lagoški poduzetnik Emmanuel Fijabi Adebo tužio je NAFDAC i poduzeće koje stavlja ta pića u boce (Nigerian Bottling Company, NBC) jer mu je Ujedinjeno Kraljevstvo uništilo cijelu pošiljku za izvoz zbog pronađenih opasnih tvari.

Na protuargument da ta pića nisu namijenjena izvozu, sudac je odgovorio da pića trebaju biti zdrava za sve osobe bez obzira na rasu ili vjeru".

Različiti standardi

"NAFDAC i NBC žale se na presudu jer se u pićima nalazi razina benzojeve kiseline od 200 m/kg koja je dozvoljena u Nigeriji  i dozvoljena je prema Kodeksu, regulativnom tijelu za međunarodne standarde hrane, koje provodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Kod njih granica iznosi 250 m/kg, s time de je u Kodeksu prije bila dozvoljena i razina od 600 m/kg. U Ujedinjenome Kraljevstvu ta je granica 150 m/kg, a na tu razliku u standardima utječu brojnu čimbenici npr. umjerenija klima u UK.

Dr. Markus Lipp iz FAO-a tvrdi da pronađene razine benzojeve kiseline ne predstavljaju rizik za zdravlje, a s time se složilo i nigerijsko ministarstvo zdravstva. Ali ministar zdravstva Isaac Adewole rekao je da se treba uzeti u obzir zabrinutost građana i pokrenuta je istraga o sigurnosti Coca Colinih proizvoda u Nigeriji".

Reakcija potrošača

"Nigerijsko vijeće za zaštitu potrošača pokrenulo je vlastitu istragu, a potrošači ističu da NAFDAC više pažnje usmjerava na prihode nego na ljudsko zdravlje. Konzumacija tih piće povezuje se i s pogoršanjem općeg zdravlja u Nigeriji, a poziva se i na bojkot.

Iz poduzeća se brane objavom ministarstva zdravstva da je s proizvodima sve u redu, ali svjesni su da će morati poraditi na popravljanju ugleda", zaključuje CNN.
 

Pročitajte više