Nisu ispunili plan: Grčka će imati viši deficit od obećanog MMF-u i Europskoj uniji

GRČKA je najavila da će srezati svoj proračunski deficit u 2011. i 2012. godini, no neće srezati na onu razinu koju traže EU i MMF.

Procjena grčkog deficita za ovu godinu je 8,5 posto BDP-a, što je manje od 10,5 posto u prošloj godini no i za gotovo cijeli jedan postotni bod od cilja koji je bio 7,6 posto. Grčka vlada, koja je jučer donijela nacrt proračuna za 2012. godinu, je za propuštanje cilja okrivila težu recesiju od najavljene.

Čak 30 tisuća zaposlenika u javnom sektoru "na čekanju"


Grčki ministar financija jučer je rekao kako se plan deficita od 8,5 posto BDP-a može postići u posljednja tri kritična mjeseca godine ako će državni mehanizmi i građani reagirati primjereno. Za sljedeću godinu je projekcija deficita 6,8 posto BDP-a, a plan je bio 6,5 posto. Za neispunjavanje planova grčka vlada je "okrivila" procjenu pada ekonomije od 5,5 posto, iako je u svibnju ta procjena bila još na 3,8 posto.

Grčka vlada je 30 tisuća zaposlenih u javnom sektoru stavila "na čekanje" do kraja godine te će dobivati samo dio plaće, a moguće je i da dobiju otkaze. Mjere, koje su obuhvaćale smanjenja plaće i povećanje poreza, dio su "paketa" koji treba uvjeriti EU i MMF da nastave isplaćivati pomoć posrnuloj Grčkoj. Mjere štednje su u Grčkoj među građanima dočekane "na nož" te su proizvele val štrajkova i prosvjeda. Mnogi vjeruju kako one smanjuju svaku šansu za rast grčke ekonomije.

Pročitajte više