Njemačka: Predsjednik stranke bivši djelatnik Stasija

PREDSJEDNIK Stranke demokratskog socijalizma (PDS) Lothar Bisky je bio "neslužbeni djelatnik" istočnonjemačke tajne policije Stasi, objavio je vladin Ured za dokumentaciju DDR režima u Berlinu.

Bisky je, kako je priopćila šefica Ureda Marianne Birtheler, prema dokumentima tajne policije DDR-a koje je američka CIA nedavno predala njemačkim vlastima, djelovao u odjelu strane špijunaže. Ona je, međutim, odbila objelodaniti pojedinosti o tome.

Bisky, koji je potkraj prošle godine izabran za predsjednika stranke reformiranih komunista PDS, ne poriče da je nakon svojih putovanja u inozemstvo pisao izvješća za vlasti DDR-a. On to, međutim, ne drži izravnom suradnjom sa Stasijem jer je svaki građanin DDR-a koji je putovao na Zapad, a u pravilu se radilo o visokim državnim službenicima, morao podnijeti takvo izvješće.

Bisky je odbacio mogućnost podnošenja ostavke s položaja predsjednika PDS-a, a promatrači procjenjuju da bi Biskyjeva ostavka značila i politički kraj PDS-a.

Stranka se, nakon odlaska nekoliko istaknutih članova te katastrofalnog ishoda prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, što je praktički rezultiralo neulaskom PDS-a u Bundestag, nalazi u teškoj krizi.

Pročitajte više