Njemački političari strahuju od Bushovih prijetnji

Njemački političari izrazili su zabrinutost zbog najnovijih prijetnji koje je američki predsjednik George Bush uputio na račun Irana, a vladina stranka Zelenih ponašanje Washingtona ovih dana ocijenila je izuzetno opasnim.

Po pisanju njemačkog tiska, potpredsjednik zastupničkog kluba vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gernot Erler zatražio je od Washingtona da bez oklijevanja predoči eventualne vojne planove protiv Irana. On je u razgovoru za dnevnik "Die Welt" objasnio da je "gradnja prijeteće kulise" koju provodi Washington "težak udarac" diplomatskim aktivnostima Europske unije koja s Teheranom pokušava postići konstruktivan dijalog.

Predsjednica vladine stranke Zelenih Claudia Roth izrazila je zabrinutost zbog tonova koji stižu iz Washingtona. "Glasna razmišljanja američkog predsjednika samo otežavaju situaciju", zaključila je Roth.

Njezin stranački kolega Christian Stroebele se pribojava da je novi rat već gotova stvar. "Bojim se da je ponovni izbor Bushu dao potvrdu njegove iračke politike i da će isti recept primijeniti i u Iranu", zaključio je Stroebele.

I pripadnici demokršćanske oporbe izrazili su zabrinutost zbog najnovijih prijetnji Washingtona. Političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Volker Ruehe smatra da bi se SAD, umjesto širenja prijetnji, trebale uključiti u diplomatsku ofenzivu Europske unije.

Potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Wolfgang Schoeuble istodobno je upozorio na, po njegovu mišljenju, nepotrebno dramatiziranje Bushevih izjava. On je dnevniku "Die Welt" izjavio da prava opasnost dolazi od Irana i njegovog nuklearnog programa, a ne od Washingtona čiji pritisak Schoeuble vidi kao dio rješenja.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više