Njemački znanstvenici protiv pomicanja sata: Jetra se tjedan dana prilagođava novom ritmu

ZIMSKO i ljetno pomicanje sata potaklo je njemačke znanstvenike na istraživanje kako ono utječe na ljudsko zdravlje. Vodeći njemački znanstvenik Jürgen Zulley za tjednik Die Zeit pomicanje sata kritizirao je tvrdeći da je "ne samo beskoristan, nego i nesiguran".

Till Roenneberg je pomicane sata nazvao "miješanjem u ljudski biološki sat". Nova istraživanja su pokazala da pomicanje sata ne samo da kratkoročno negativno utječe na naše zdravlje (poveća broj srčanih napada), već se utjecaj može prepoznati u narednih sedam mjeseci, do ponovnog pomicanja sata.

Austrijska neurologinja Birigt Högl smatra da "nema razloga za pomicanje sata". Zulley, koji između ostaloga proučava i ljudski san, zauzeo se za ukidanje dosadašnje prakse. "Našem biološkom ritmu bi bolje pasalo kad bi stalno živjeli prema zimskom vremenu", rekao je Zulley.

Horst-Wener Korf smatra da pomicanje sata na ljetno računanje vremena utječe najviše na osobe koje su aktivne u večernjim i noćnim satima. Na njih, koji se teže ustaju, "gubitak" jednoga sata ima najviše utjecaja.

"Ako idete na posao, morate se prilagoditi i zbog vremena kad jedete. Upravo to ima velikog utjecaja na vaše zdravlje", rekao je Korf koji je objasnio da jetra treba tjedan dana da se prilagodi pomicanju sata.

Pročitajte više