NOVA RANG-LISTA Sveučilište u Splitu puno je bolje od zagrebačkog

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Screenshot

ORGANIZACIJA Times Higher Education, koja vodi jednu od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta, rangirala je sveučilišta u Novoj Europi, odnosno 13 zemalja koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004.

Sveučilište u Splitu na toj je ljestvici zauzelo visoku osmu poziciju, dok je najveće u Hrvatskoj, zagrebačko, tek između 31. i 40. mjesta, piše srednja.hr.

Ukupno 53 sveučilišta iz zemalja koje su u EU ušle nakon 2004. rangirano je na najnovijoj ljestvici organizacije Times Higher Education (THE). Metodologija koja se koristila ista je ona koja se koristi prilikom rangiranja na THE svjetskoj ljestvici. Ocjenjuje se pritom kvaliteta nastave, istraživački rad, citiranost, suradnja s industrijom i internacionalna suradnja. Prvo mjesto zauzelo je Sveučilište u Tartu iz Estonije, a drugo ciparsko Tehnološko sveučilište.

Od hrvatskih sveučilišta na ljestvici su se našla dva, a splitsko je osmim mjestom još jednom potvrdilo status najkvalitetnijeg u državi.

Podsjetimo, i na svjetskoj THE ljestvici splitsko sveučilište bilo je najbolje rangirano hrvatsko sveučilište, kao i na U.S. News & News Report ljestvici globalnih sveučilišta iz prosinca prošle godine, a zagrebačko je potpuno podbacilo.

Na ljestvici najboljih sveučilišta u Novoj Europi prvo je estonsko Sveučilište u Tartu. Na listi je najviše čeških sveučilišta pa potom poljskih i mađarskih.

 

 

Pročitajte više