Novi pristup borbi protiv korupcije: Krivi dok im se ne dokaže nevinost

"HRVATSKOJ vladi bih savjetovao da hrvatskom narodu, ali i članovima Europske unije pokaže istinsku političku volju za borbom protiv korupcije", rekao je u HRT-ovoj emisiji Paralele Rupert Vining, član odbora Adriatic instituta koji je 2007. i 2008. godine bio i savjetnik hrvatskog pravosuđa za borbu protiv korupcije.

Vining je predložio novi način borbe protiv korupcije, koji je Hrvatska pristala razmotriti još 2005. godine kad je ratificirala UN-ovu Povelju o borbi protiv korupcije, ali do danas to još nije napravila. Radi se o uvođenju stavke koja govori o "neobjašnjenom bogatstvu" u kazneni zakon. Ta bi stavka, tumači Vining, drastično promijenila pristup borbi protiv korupcije.

Umjesto da država dokazuje da je osumnjičeni kriv, neka on dokaže da je nevin!

"Ako državni službenik mjesečno zarađuje između 600 i 1000 eura, a troši puno više od toga ili posjeduje veći broj novca na bankovnom računu ili skupe nekretnine, onda govorimo o 'neobjašnjenom bogatstvu'", kaže Vining. U tom slučaju, tumači Vining, najprije treba dokazati da osumnjičeni jest ili da je bio državni dužnosnik, zatim treba dokazati koliko novca službeno zarađuje ili je zarađivao tijekom mandata, te na kraju treba dokazati koliko novca i nekretnina posjeduje, odnosno koliko troši.

"Ukoliko postoji velik nesrazmjer između službene zarade osumnjičenog i njegove imovine, odnosno životnog stila, tada se primjenjuje načelo 'neobjašnjenog bogatstva' i njegov se pravni položaj mijenja. Umjesto da država mora dokazati da je imovina stečena kriminalnom radnjom, osumnjičeni mora dokazati legitimno porijeklo imovine", objašnjava Vining koji ističe da se radi o velikoj razlici u pristupu borbi protiv korupcije.

Političko samoubojstvo

No, ovaj novi pristup hrvatska Vlada već godinama odbija uopće razmotriti, a kamoli prihvatiti. Vining zna razlog. "Bilo bi to političko samoubojstvo. Ova je metodologija previše opasna za korumpirane političare pa samim time i previše politički osjetljiva", kaže Vining koji ipak apelira na Vladu da napokon počne ozbiljno razmišljati o novom pristupu borbe protiv korupcije s obzirom da ovakvu Hrvatsku Europa neće primiti pod svoje okrilje.

"Vrijeme je da osigurate budućnost u kojoj će javna administracija počivati na manje korumpiranim temeljima i osigurate istrage korupcije koje se zaslužuju tako nazivati", podvukao je Vining.

Pročitajte više