Novi problemi za Volkswagen: Stala proizvodnja Golfa, prijeti im gubitak od 100 milijuna eura tjedno

Foto: 123rf

VOLKSWAGEN će privremeno obustaviti proizvodnju svog najpoznatijeg i najprodavanijeg automobila - Golfa. Razlog je, kako piše Bloomberg, spor sa dobavljačima koji su obustavili dostavu dijelova. Cijeli slučaj dobio je epilog na sudu.

Šest proizvodnih pogona od ponedjeljka će ostati bez posla, a što će zaustaviti proizvodnju Golfa, rekao je glasnogovornik tvrtke. Proizvodnja Passata stala je još u četvrtak. Radnici u Emdenu do srijede će imati skraćeno radno vrijeme, a očekuje se da će obustava proizvodnje Golfa potrajati tjedan dana.

Pregovori s dobavljačem sjedala i mjenjača započeti su u petak, a trebali bi biti riješeni se ovog tjedna, rekao je glasnogovornik. Tvrtke koje za Volkswagen proizvode sjedala i mjenjač obustavili su dostavu kada je njemački gigant odbio platiti naknadu zbog raskidanja ugovora. Proizvođači dijelova tražili su konpezaciju u iznosu od 58 milijuna eura.

Zastoj proizvodnje u tvornici u Wofsburgu tvrtku bi mogao stajati i do 100 milijuna eura tjedno, izračunali su analitičari za Welt. Volkswagen je želio povećati prihod smanjenjem rashoda, a to ga je dovelo do sraza s dobavljačima. Dobavljači su prošlog tjedna rekli kako Volkswagen prebacuje svoje probleme na dobavljače i iskorištava svoju dominaciju na tržištu.

Tako je Volkswagen otkazao 500 milijuna dolara vrijedan posao sa tvrtkom Car Trim koji je trebao biti pokrenut početkom iduće godine. Tvrtka, koja također radi dijelove, traži naknadu zbog činjenice što su svoja postrojenja prilagodili za proizvodnju dijelova za Volkswagen.

Njemački sud je naredio dobavljačima da nastave s dostavom, jedan od njih se žalio. U međuvremenu iz Volkswagena su tražili od suda da globi dobavljače i dopusti kompaniji da sama ode u proizvodne hale i uzmu dijelove.

Pročitajte više