O premijeri Traviate u spilitskom HNK

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u petak, 27. veljače, premijerno će biti izvedena opera Giuseppea Verdija "Traviata" s Elvirom Fatykhovom i Tomislavom Mužekom u glavnim ulogama, u režiji Lea Katunarića, čijom će premijernom izvedbom ravnati Hari Zlodre, a pretpremijernom, dva dana ranije, mladi dirigent Ivan Repušić, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. L

Leu Katunariću, Splićaninu, to je prva režija u zgradi splitskog HNK, iako je radio nekoliko predstava na Splitskom ljetu. Kako je rekao, s mladom solističkom ekipom Opere splitskog nacionalnog teatra, 19. operu velikog Verdija pokušao je osuvremeniti drukčijim pristupom glumi, a ne nekakvim elemetnima koji bi mogli naštetiti izvedbi. Katunarić nije želio Traviatu, primjerice, odjenuti u crnu kožu i tako postići suvremenost, nego je htio to postići preko glume, a u tome je, kako je naglasio, uspio uz pomoć Tomislava Mužeka i Ruskinje Elvire Fatyakhove, jer su pokazali, a što se moglo vidjeti i u njihovim ranijim nastupima, da uz izvanredne glasovne mogućnosti, imaju i veliki glumački dar.

Hari Zlodre ocijenio je splitsku Traviatu događajem sezone i pravom europskom predstavom s golemim ansamblom. Kod Traviate, dodao je, nema otkrivanja tople vode, izmišljanja nečeg novog, jer Verdi je u toj operi u kojoj se prvi put, nakon povijesnih i nacionalnih, posvetio, uvjetno rečeno, socijalnoj temi, sve dao na gotovo. Zahvata u libreto i partituru nije bilo, stoga će publika moći uživati u izvornoj, ali ipak donekle osuvremenjenoj izvedbi poznate priče o ljubavi pariške kurtizane Violette i Alfreda, mladića iz bogate i ugledne obitelji.

Uz Mužeka i Fatyakhovu, ostale uloge na premijernoj izvedbi tumače Ratomir Kliškić, Nera Gojanović, Snježana Katić, Saša Jakelić, Franjo Pavić, Zlatko Aurelio Kokeza, Ante Jerkunica, Ivan Jakus i Krešimir Gabrilo.

Scenografiju Wolframa Skalickyog prilagodila je Vesna Režić, a koreograf je Antun Marinić.

(Hina) xdsrt vkn

Pročitajte više