Obama se priprema za kampanju obilaskom bogatih donatora



BARACK OBAMA u ponedjeljak je i službeno najavio svoju kandidaturu na američkim predsjedničkim izvorima 2012. godine, i to emitiranjem spota koji prikazuje njegove volontere, obične ljude, kako se pripremaju za kampanju. Upravo takvi birači Obamu su 2008. odveli do izborne pobjede, ali ovoga puta pristup kampanji ipak se izmijenio.

Prije tri godine Obamina kampanja financirana je uglavnom sitnim donacijama birača koje je američki predsjednik motivirao svojim obećanjima da će promijeniti SAD i vratiti im nadu u bolju budućnost. U kampanji za reizbor Obama će se ipak osloniti na velike financijere, što najbolje pokazuje da je Obama svjestan kako je u svom prvom mandatu razočarao mnoge birače.

Analitičari procjenjuju da će američki predsjednički izbori 2012. biti najskuplji izbori u povijesti pa ne čudi što Obama već ove godine kreće u prikupljanje sredstava. Već ovog tjedna će američki predsjednik ispuniti potrebnu dokumentaciju i predati je Federalnoj izbornoj komisiji, nakon čega će započeti s turnejom po SAD-u na kojoj će biti počasni gost brojnih večera i sličnih druženja s bogatim simpatizerima Demokratske stranke, koje treba uvjeriti da doniraju sredstva za kampanju.

Pitanje koje većini prvo pada na pamet glasi: Koliko će Obama zanemariti svoje predsjedničke dužnosti u pokušaju da mu birači ponovo poklone povjerenje? Britanski Independent javlja kako je Bijela kuća već počela reagirati na takve upite, objašnjavajući da očekuju kako kampanja realno neće početi prije proljeća iduće godine, uz obavezno naglašavanje da Obama neće zapostaviti svoje obveze.

Pročitajte više