Obećanje, ludom radovanje: SAD ipak ne zatvara Guantanamo?

AMERIČKI ministar obrane Robert Gates sinoć je pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da je vjerojatnost zatvaranja zloglasnog pritvora u Guantanamu vrlo, vrlo mala.

"Iskreno mislim da smo u poziciji u kojoj su izgledi za zatvaranje Guantanama vrlo, vrlo mali, uzmemo li u obzir snažno protivljenje oporbe", rekao je.

Podsjetimo, jedna od prvih odluka Baracka Obame nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti bila je zatvaranje Guantanama u roku od godine dana. Od njegove odluke 22. siječnja 2009. prošlo je više od dvije godine, a Obamina administracija je napokon priznala da nije ispunila jedno od temeljnih predizbornih obećanja.

Do zastoja i sve izglednijeg odustajanja od zatvaranja Guantanama dovela je rasprava o tome hoće li osumnjičenicima za terorizam biti suđeno na civilnim sudovima ili pred vojnim odborima.

Guantanamo je, od 2002. godine, kada je suvremeni američki logor za "neprijateljske borce" krenuo s radom, prerastao u sramotni simbol mučenja, nečovječnosti i pakla kroz koji su prolazili uhvaćeni teroristi, ali i nevine osobe koje su prema nevjerojatnim kriterijima proglašene teroristima.
BBC je tako svojedobno pisao da su neki od kriterija za zatvaranje stanovnika Afganistana ili Pakistana bili posjedovanje vatrenog oružja, ručnog sata marke Casio ili posjedovanje maslinasto-sive odjeće.

U Guantanamu je tijekom zadnjih devet godina boravilo 775 zatočenika, a sada se tamo nalaze još 172 osumnjičenika za terorizam.

Pročitajte više