Obilna kiša i poplave pogodile Sydney, tisuće stanovnika bit će evakuirane

Foto: EPA

TISUĆE stanovnika Sydneyja morat će se evakuirati zbog jake kiše koja je poplavila nekoliko predgrađa. Idućih 12 sati vrijeme će divljati, upozorili su dužnosnici.

Tijekom vikenda je u nekim dijelovima Novog Južnog Walesa palo kiše kao što zna pasti u mjesec dana. Predviđa se da će intenzivan sustav niskog tlaka na istočnoj obali Australije donijeti još jake kiše do ponedjeljka u južnim regijama Novog Južnog Walesa, piše CNN. Oko 100 milimetara kiše moglo bi pasti u sljedeća 24 sata u širokom pojasu regija u Novom Južnom Walesu. 

"Ako ste 2021. bili na sigurnom, nemojte pretpostavljati da će tako biti i večeras. Ovo je situacija koja se brzo razvija i mogla bi poplaviti područja koja nikada ranije nisu doživjela poplave. Situacija je opasna po život, razmislite o putovanjima na odmor", rekla je u nedjelju navečer Steph Cooke, ministrica hitne službe Novog Južnog Walesa.

Izlila se brana, slijedi evakuacija

Iz Ureda za meteorologiju priopćeno je da je preko 200 milimetara kiše palo u mnogim područjima te je upozoreno na rizike od poplava duž rijeka Nepean i Hawkesbury. Camden na jugozapadu Sydneya bio je pod vodom, a meteorološki zavod predvidio je da će razina vode u područjima North Richmonda i Windsora sjeverozapadno od Sydneya dosegnuti vrhunac na višim razinama nego u prethodne tri velike poplave.

Obilne kiše uzrokovale su u nedjelju ujutro izlijevanje glavne brane u Sydneyju. Iz Državne službe za hitne slučajeve kažu da nema mjesta za zadržavanje vode u branama. "Rijeke teku opasno i brzo, zato prijeti opasnost od iznenadnih poplava, ovisno o tome gdje pada kiša", poručili su.

Vlasti u Sydneyju pozvale su ljude da napuste svoje domove prije nego što ostanu bez struje. Treći put ove godine poplavljene su kuće stanovnika sjevernog Richmonda i Windsora na zapadu Sydneyja. Najmanje 29 osoba spašeno je iz poplave, uključujući jednu koja je visila na rasvjetnom stupu sat vremena prije spašavanja. 

Savezni ministar za upravljanje u izvanrednim situacijama Murray Watt rekao je da su dodatni spasioci na raspolaganju i da je vlada u ponedjeljak aktivirala satelitski sustav za upravljanje izvanrednim situacijama kako bi pomogla oko poplava.

Pročitajte više