Obustava nasilja i povlačenje iz Gaze prvi Bushovi uspjesi

AMERIČKI napori u pokretanju mirovnog procesa na Bliskom Istoku počeli su donositi plodove evakucijom Izraelaca iz dijela Gaze i primirjem koje su odredila tri palestinska pokreta.

Za američkog predsjednika Georgea W. Busha posljednji događaju su prvi uspjesi nakon njegove turneje po regiji početkom lipnja. "Sve što može smanjiti nasilje je korak u dobrom smjeru", izjavila je u nedjelju glasnogovornica Bijele kuće Ashley Snee. Ona je komentirala tromjesječnu obustvu protuizraelskih atentata koju su u nedjelju objavile palestinske islamističke organizacije Islamski džihad i Hamas kao i šestomjesečno primirje koje je odredio Fatah, pokret palestinskog čelnika Jasera Arafata i njegovog premijera Mahmouda Abbasa.

"Prema mirovnim smjernicama strane su obvezne raspustiti terorističke infrastruktue. Ima još posla za obaviti", podsjetila je glasnogovornica.

Posjet regiji kojeg je u subotu počela savjetnica predsjednika Busha Condoleezza Rice, pokazala se uspješnom. Sam predsjednik, koji se odmarao na svom ranchu u Crawfordu, nije komentirao događaje.

Pročitajte više