Odbor za zakonodavstvo podržao Plan usklađivanja sa zakonodavstvom EU

Saborski Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je danas podržao Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU za 2005., koji se predlaže kao dodatak Nacionalnom programu za pridruživanje EU, a po kojemu bi Hrvatski sabor u ovoj godini trebao donijeti 36 tzv. europskih zakona.

Osim tih 36 zakona, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim u EU, Sabor bi, po predloženom Planu, trebao donijeti i 168 podzakonskih akata te 135 mjera iz Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Planom se predviđa da bi Hrvatska, za provedbu tih usklađenih zakona, u ovoj godini trebala izdvojiti oko 1,6 milijardi kuna, a po projekcijama, u iduće dvije godine ukupno 5,7 milijardi kuna.

Kao osnovni prigovor članovi Odbora istaknuli su, kako kažu, loše hrvatske prijevode europskih zakona, na koje potom, upozoravaju, Vlada mora podnijeti i po 40 amandmana kako bi ispravila brojne nomotehničke pogreške.

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović prigovorila je i da se Planom ne predviđa usklađivanje svih zakona s odredbama o ravnopravnosti spolova, kao i da se ne jamči zadržavanje dosadašnje razine zdravstene zaštite.

Uz jedan glas protiv, onaj HSP-ovca Pere Kovačevića, Odbor je predložio Saboru ratifikaciju Memoranduma kojim se hrvatska Vlada usuglašava da američki vojnici stacionirani u Europi, za potrebe vojnih vježbi, mogu koristiti hrvatski zračni prostor, vojne poligone, pomorske luke i objekte.

Europsko zapovjedništvo američkih Oružanih snaga tim se Memorandumom obvezuje na najmanju moguću mjeru svesti nepovoljne učinke vojne obuke na javne i ekonomske aktivnosti, zdravlje ljudi, prirodu i okoliš.

Ministar obrane Berislav Rončević kazao je da je svrha Memoranduma, među ostalim, i u podizanju standarda hrvatske vojske u procesu njezine pripreme za euro-atlanske integracije (NATO).

Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša podržao je danas izvješće o svom radu u prošloj godini, dok je Odbor za europske integracije, zbog nedostatka kvoruma, odgodio sjednicu.

(Hina) xtrub ysšh

Pročitajte više