Odbori Saboru predložili donošenje novog Ustavnog zakona o pravu manjina

Saborski odbori za Ustav, Polsovnik i politički sustav te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predložili su danas Saboru da donese novi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Mato Arlović izvijestio je na sjednici tog odbora da su zastupnički klubovi dogovorili osnovno načelo predstavljanja manjna u Saboru -po kojem manjine biraju najmanje pet, a najviše osam zastupnika u posebnoj jedinici.

To znači, rekao je, da se neće umanjivati stečena manjinska prava.

Dodao je da bi po tom prijedlogu manjine koje čine više od 1,5 posto stanovništva (samo srpska) imale najmanje jednog, a najviše tri zastupnika, što će ovisiti o izlasku birača tih manjina na izbore.

Na sjednici Odbora za ljudska prava potpredsjednik Vlade Goran Granić istaknuo je da se Ustavnim zakonom treba definirati minimalni standrad (odnosno broj manjinskih zastupnika)- najmanje pet, a da se u izbornom zakonu može otvoriti prostor i za druga rješenja.

To je stvar mudrosti i odgovornosti prema tom rješenju, istaknuo je Granić, napominjući kako je Ustavni zakon važno prihvatiti kao akt povjerenja većine i manjine.

Borislav Graljuk (Klub manjina) izvjestio je da je na sinoćnjem sastanku predstavnika manjina s premijerom Račanom i Goranom Granićem, rečeno da nije određen maksimalan, već minimalan broj manjinskih zastupnika, a da je preciznija razrada ostavljena za izborni zakon.

Milan Đukić (SNS), koji je bio suzdržan prema predloženom Ustavnom zakonu, zadovoljan je što se srpskoj manjini jamči najamnje jedno zastupničko mjesto, a ostala će ovisiti o broju izišlih birača. Građani će izlaskom na birališta ocijeniti treba li nas zastupati jedan, dva ili više zastupnika, rekao je Đukić.

Matični Odbor za ljudska prava, Saboru je uputio nekoliko svojih amandamana, kojima se, uz ostalo traži, da se u državnom i proračunima jedinica lokalne i područne samouprave osiguravaju novci za sufinanciranje lokalnih i regionalnih radio i televizijskih programa namjenjenih manjinama.

O konačnom prijedlogu Ustavnog zakona o pravima manjina, Sabor će raspravljati u četvrtak, a glasovati u petak.

Za izglasavanje treba 101 zastupnički glas.

Pročitajte više