Odgovor New York Timesa na Trumpovu tužbu za klevetu je briljantan

Screenshot: Youtube, NYT

PREDSJEDNIČKA kampanja Donalda Trumpa sve više tone pod teretom skandala i optužbi.

Trump na njih odgovara prijeteći tužbama za klevetu. No kako se čini, mediji u pitanju ne shvaćaju Trumpove prijetnje previše ozbiljno.

Nakon što je New York Times objavio svjedočanstvo dviju žena o tome kako ih je Trump napastovao - jednu 1980. a drugu 2005. - Trumpov odvjetnik poslao je izvršnom uredniku Deanu Baquetu pismo u kojem od njega traži da povuče članak. U suprotnom, zaprijetio mu je tužbom za klevetu, kako prenosi Vox. Naime, prema tvrdnji Trumpovog odvjetnika, New York Times "je voljan osigurati platformu svakome tko želi oklevetati ime i reputaciju gospodina Trumpa".

Times ne može više naštetiti Trumpovoj reputaciji jer ju je Trump ionako sam uništio

Odvjetnik New York Timesa David McCraw  odgovorio mu je, u suštini, da Times ne može više naštetiti Trumpovoj reputaciji jer ju je Trump ionako sam uništio: "Bit tužbe za klevetu je naravno, zaštita nečije reputacije. Gospodin Trump se sam hvalio o tome kako je seksualno hvatao žene bez pristanka. Hvalio se kako je upadao u žensku svlačionicu na natjecanjima ljepote. Pristao je na radijskoj emisiji razgovarati o svojoj kćeri kao "dobrom komadu". Više žena koje nisu spomenute u našem članku izišle su u javnost kako bi prijavile neželjeno salijetanje gospodina Trumpa. Ništa u našem članku nije imalo ni najmanjeg utjecaja na reputaciju gospodina Trumpa koji on nije već sam proizveo."

Trump proglašava žene za lažljivice, ali njihove optužbe odnose se na stvari koje je sam priznao

McCraw je na ovaj način ukazao na ultimativnu ironiju vezanu za ovaj skandal: Trump proglašava žene koje su istupile i medije koji su im dali prostor za lažljivce, ali njihove optužbe odnose se na stvari koje je sam priznao da je radio. I pritom je snimljen. Kasnije je, naravno, rekao da je to samo zafrkancija iz svlačionice.

No osim Timesa, i magazin People je objavio uznemirujuće svjedočanstvo žene koju je Trump navodno napastovao. Optužba je tim ozbiljnija što se radi o novinarki samog People-a, koja je 2005. radila reportažu o Donaldu i njegovoj ženi Melaniji, koji su u to vrijeme čekali dijeti i slavili prvu godišnjicu braka.

Optužila Trumpa da ju je napastovao dok je Melanija bila u istoj kući

Natasha Stoynoff tvrdi da ju je Trump napastovao dok su se nalazili u njegovoj raskošnoj vili u Mar-a-Lagou. Melanija je bila na gornjem katu i presvlačila se za fotografiranje. Trump je nakon toga poručio da će njih dvoje "imati aferu." Stoynoff je odradila intervju do kraja, ali je zatražila od uredništva da više nikad ne radi na vijestima vezanim uz Trumpa. O samom je napastovanju šutjela više od 10 godina.

Nakon što je Trump ovu i ostale optužbe proglasio "totalno i apsolutno lažnima", glavna urednica Peoplea Jess Cagle poručila je da stoje iza priče: "Natasha Stoynoff je izuzetna, etična, poštena i patriotska žena koja je podijelila svoju priču o tome kako je fizički napao Donald Trump jer je osjećala da je njena dužnost obavijestiti o tome javnost. Pripisati joj bilo koji drugi motiv je odvratan, patetičan pokušaj da je se opet učini žrtvom. Stojimo čvrsto iza nje i ponosni smo što smo objavili njen jasan i vjerodostojan iskaz o tome što se dogodilo."

 

Nyt Letter by mlcalderone on Scribd

Pročitajte više