ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA HRVATSKOG DRUŠTVA PISACA

Godišnja skupština Hrvatskog društva pisaca (HDP) održana je danas u novim te u nedavno obnovljenim prostorijama tog društva u Basaričekovoj ulici u Zagrebu. L

Izvješćujući o radu Društva u proteklom razdoblju, od njegova osnutka, predsjednik HDP-a Velimir Visković rekao je kako je u rujnu 2002. skupina književnika izrazila nezadovoljno statusom u Društvu hrvatskih književnika (DHK) te je izašla iz njega, a u listopadu te godine osnovala je Društvo hrvatskih pisaca. Ta udruga danas ima 147 članova.

Polovicom prošle godine Društvo hrvatskih pisaca, uz posredovanje Gradskog ureda za kulturu, dobilo je sadašnje prostorije na zagrebačkome Gornjem gradu, koje su uređene krajem prošle godine i u kojima se sada mogu održavati tribine i skupštine, podsjetio je Visković.

Kao prošlogodišnje uspjehe Društva hrvatskih pisaca istaknuo je nastavak izlaženja časopisa koje uređuje i izdaje DHP (Relations, Književna Republika, Europski časopis) te poticaje za pokretanje novih.

Visković je pritom dodao kako im nedostaje časopis za najmlađu generaciju pisaca, te je najavio da se pregovara s članovima Društva - piscima do dvadeset i pet godina, koji imaju iskustva u pisanju, a koji bi ga uređivali.

Izvješćujući o programu međunarodne suradnje Društva hrvatskih pisaca, rekao je kako je počela suradnja s francuskim veleposlanstvom i Francuskim institutom u Zagrebu.

Riječ je o programu razmjene stipendija, prema kojemu bi četvero francuskih pisaca boravilo u Dubrovniku jedan do tri mjeseca u godini, a četvero hrvatskih pisaca, članova DHP-a, odlazilo bi u Montpellier u Francuskoj.

Predsjednik DHP-a najavio je i kako će se DHP boriti za sindikalna prava svojih članova i to putem institucija sustava i kroz kulturna vijeća.

Visković je rekao kako se nada da će i aktivnosti Društva sada, kada ima svoje prostorije, biti veće.

Dodao je i kako se izrađuju i web stranice Društva, te da bi uskoro trebale biti gotove.

Članovi DHP-a minutom šutnje na današnjoj su se godišnjoj skupštini prisjetili i pokojnih članova - Ive Vidana i Radovana Ivančevića.

(Hina) xsdju ysp

Pročitajte više