OHR: Poziv vladi Hercegovačko-neretvanske županije

VODITELJ mostarskog područnog Ureda Visokog predstavnika (OHR) Jean-Pierre Bercot pozvao je u srijedu novu vladu hercegovačko-neretvanske županije da bez odgode počne raditi i rješavati kritična socijalna i ekonomska pitanja.

Deveteročlana vlada Hercegovačkoneretvanske županije formirana je osam mjeseci nakon prošlojesenskih izbora tek u ponedjeljak, 16. lipnja, nakon što je visoki predstavnik Paddy Ashdown ultimativno zaprijetio kaznama strankama koje ometaju uspostavu županijske vlade.

Prije toga bošnjački zastupnici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH u Skupštini Hercegovačkoneretvanske županije protivili su se predloženoj ministarskoj rekonstrukciji vlade ističući kako su ključna ministarstva dodijeljena Hrvatima što hercegovačke Bošnjake, po njihovu tumačenju, dovodi u podređeni položaj.

Jean Pierre Bercot u srijedu je izjavio kako je sad vrijeme da članovi županijske hercegovačkoneretvanske vlade pokažu svoju moralnu i političku odgovornost.

"Jedino ako budu istinski predstavnici svih građana županije, a ne smao svojih naroda ili stranaka, članovi vlade predvođeni premijerom Miroslavom Ćorićem, moći će uspješno obaviti svoju zadaću", rekao je Bercot.

U deveteročlanoj vladi hercegovačkoneretvanske županije su po četiri Hrvata i Bošnjaka i jedan Srbin, a prvi put nakon rata županijski premijer i ministri nemaju svoje zamjenike.

Pročitajte više