Omiš: Festival dalmatinskih klapa od 2. do 24. srpnja

Na 38. festivalu dalmatinskih klapa "Omiš 2004." od 2. do 24. srpnja u Omišu će biti priređeno ukupno 12 koncertnih i natjecateljskih večeri, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare festivalskog vodstva u Radmanovim mlinicama kod Omiša.

Sudjeluju čak 122 klape, 33 muške i 28 ženskih, 20 klapa do pet članova, 16 mješovitih i 25 debitantskih, a odabrane su među velikim brojem prijavljenih na audicijama u više hrvatskih gradova.

Umjetnički ravnatelj Festivala Miljenko Grgić naglasio je kako će ove godine u izbornim večerima nastup klapa ocjenjivati žiri u kojem je broj članova povećan s pet na sedam. Bit će izvedeno ukupno 228 skladba, od toga 15 na večeri novih skladba, izabranih među 45 prispjelih na natječaj. Skladba "Anđelu" skladatelja Smiljana Radića na stihove Bože Mimice, posvećena prerano preminulu književniku Anđelku Novakoviću, dugogodišnjem članu Festivalskog vijeća, bit će izvedena izvan konkurencije.

Autorska večer ove je godine posvećena Krešimiru Magdiću, a Koncert s povodom pripada klapi "Trogir" koja proslavlja 40 godina djelovanja. I ove će godine biti održana večer "Na klapski način" u kojoj klape pjevaju neklapske pjesme, evergrine, rock i pop skladbe, musicale... Osim toga, održat će se i tradicionalni koncert "Kajkavske popevke Dalmaciji", dar grada Zagreba koji svake godine u studenom u "Lisinskom" ugosti Festival dalmatinskih klapa.

Ravnatelj Festivala Dražan Mladin ističe kako ta festivalska priredba iz godine u godinu raste i postaje sve bolja, navodeći kako će troškovi ove godine nadmašiti milijun i pol kuna, a najviše, 800 tisuća izdvojit će iz proračuna grad Omiš.

Festivalski događaji počinju već 18. lipnja u Bolu na Braču tradicionalnom izbornom večeri debitantskih klapa, a u Opuzenu će prvi put biti održana Večer mješovitih klapa.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više