Opara na sastanku sa svim strankama predložio reviziju važne presude Splitu

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

SPLITSKI gradonačelnik Andro Krstulović Opara razgovarat će s Nebojšom Kneževićem, prvim od četvorice tužitelja kojima Grad, prema pravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda, mora isplatiti oko 150 milijuna kuna zbog korištenja njihovih zemljišnih čestica na Trgovačko-transportnom terminalu u Splitu. Istodobno, Grad će se pripremati za reviziju postupka koja, međutim, ne odgađa izvršenje presude.

Ovo je, u najkraćem, zaključak maloprijašnjeg sastanka prvog čovjeka Splita s predstavnicima svih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću, a u povodu kontroverzne presude.

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća i član Hrvatske građanske stranke, kratko nam je rekao kako je „ostao pri svome da treba razgovarati s drugom stranom ako se može šta postići“. S druge strane, Marijana Puljak, potpredsjednica Gradskog vijeća i predsjednica stranke Pametno, ističe da DORH „treba tu doći i ispitati sve, jer postoje sumnje da su ovo repovi privatizacijske pljačke iz devedesetih. Treba ispitati i Kerumov sporazum te ponašanje gradskih službi koje su na jedan način savjetovale jednog, a na drugi način drugog gradonačelnika. Sada smo za pokretanje obnove postupka, dok je revizija dobrodošla, ali neće odgoditi presudu“, veli Puljak.

Presuda koja je u medijima nazivana "čudnom" i "neobičnom"

Dosta se pisalo i o presudi i kontroverzama koje su joj prethodile. Knežević, njegova tvrtka Petra Dura te Srećko Mišura i Alemka Knežević dobili su postupak protiv Grada i na Općinskom sudu u Splitu u kolovozu 2016. godine, ali i nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu. Presuda je u medijima nazivana „čudnom“ i „neobičnom“ jer su Knežević i ostali, zapravo, zahvaljujući posljedicama privatizacije TTTS-a (Trgovačko-transportnog terminala Split), postali vlasnici prometnica u njegovu sklopu. Zbog toga je, kako se pisalo u medijima, „godinama blokirana izgradnja vodovoda“ za nedaleku Žrnovnicu, jer tužitelji nisu dali suglasnost za korištenje njihova terena.

Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik, hvalio se da je sporazumom s Kneževićem, potpisanim u njegovu mandatu, riješio sporna pitanja te je nedavno ustvrdio kako aktualnih problema s presudom ne bi bilo da je Ivo Baldasar, koji je od njega preuzeo vlast, proveo potpisano.

Baldasar je, s druge strane, u izjavi za Index kazao da mu odmah po dolasku na dužnost iz pravne službe sugerirano da ne provodi sporazum s Kneževićem, jer je navodno potpisan na Kerumov „pritisak“.

Pročitajte više