Oporavak eura, dolar pod pritiskom skupe nafte

DOBAR pokazatelj povjerenja njemačkih ulagača prošloga je tjedna na svjetskim deviznim tržištima podigao tečaj eura na najvišu razinu prema dolaru od 17. kolovoza. Istodobno, američka valuta pod pritiskom je skupe nafte te oštrog pada narudžbi trajnih dobara američkoj industriji.

Tečaj eura tako je na tjednoj razini ojačao 1,13 posto prema dolaru, tako da stoji 1,2283 dolara.

Najveći poticaj europskoj valuti dao je snažan skok ZEW indeksa koji ukazuje na porast očekivanja njemačkih ulagača. On je u kolovozu je dosegnuo 50 bodova, najvišu razinu u zadnjih 17 mjeseci, nakon mjesec ranije zabilježenih 37 bodova, uvelike premašivši očekivanja analitičara. "ZEW je sklon reagirati na uzlet cijena dionica, i zato je tako snažno porastao", rekao je Neil Parker, tržišni strateg pri RBS Financial Marketsu.

Nakon što je u srijedu dosegnuo 1,2323 dolara, najvišu razinu od 17. kolovoza, tečaj eura blago se spustio, zbog lošijeg od očekivanja Ifo indeksa. Njemački Ifo institut, naime, objavio je pad indeksa poslovne optimističnosti sa srpanjskih 95 na 94,6 bodova u kolovozu, dok je tržište očekivalo njegov rast na 95,2 boda. "Očito je Ifo indeks bio razočarenje. Posve je sigurno da skupa nafta utječe na povjerenje poduzetnika", rekao je Gavin Redknap, ekonomist pri Standard Charteredu.

Tečaj dolara, pak, oslabljen je lošijim od očekivanja podatkom o narudžbama trajnih dobara u SAD-u te rastućim cijenama nafte koje su suzbile optimizam ulagača u pogledu američkog gospodarstva. Narudžbe trajnih dobara u srpnju su smanjene za 4,9 posto, što je njihov najveći pad u zadnjih godinu dana. Osim toga, pod pritiskom je rekordnih cijena nafte zbog sve više sumnji kako skupi energenti ograničavaju gospodarski rast i osobnu potrošnju u SAD-u.

Tečaj dolara oslabio je tako i 0,3 posto prema britanskoj funti, kojom se trgovalo po 1,7998 dolara. Švicarski franak ojačao je 1,3 posto, na 1,259 franaka za dolar.

Istodobno, japanski jen zadržao se na 110,7 jena za dolar. Proteklih tjedana tečaj jena je bio u uzletu budući na Tokijskoj burzi cijene dionica dosežu najviše razine u zadnje četiri godine, a prinosi po obveznicama japanske vlade blizu su najviših razina u zadnjih pet mjeseci. Strani ulagači od početka godine ulili su 54,31 milijardu dolara u japanske dionice. Tečaj japanske valute podupire i sve jača podrška javnosti premijeru Junichirou Koizumiju i njegovom planu reformi uoči izbora zakazanih za 11. rujna

Iako je kineska središnja banka u petak opovrgnula glasine koje su se pojavile na tržištu o mogućoj novoj aprecijaciji juana, analitičari smatraju da se mogu očekivati daljnje velike oscilacije njegova tečaja kako se ulagači pozicioniraju za sljedeći kineski potez po pitanju valutnog tečaja. Špekulacije o novoj reevaluaciji dobile su na snazi uoči posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu 7. rujna. "Vjerujemo da postoje dobre šanse u rujnu ili listopadu za novi mali potez oko dva posto. Nastavit će s aprecijacijom juana vrlo sporo i vrlo postupno, pa je snažniji juan samo pitanje vremena", izjavio je Kevin Grice, ekonomist pri American Express Banku. Kina je 21. srpnja aprecirala juan za 2,1 posto prema dolaru te odlučila vezivati ga za košaricu međunarodnih valuta, a ne kao dotad isključivo za dolar.

Švedska kruna ojačala je 0,16 posto prema euru, na 9,3324 kruna za euro, nakon što je švedska središnja banka ostavila ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 1,5 posto, no objavila da očekuje snažniji gospodarski rast i jačanje inflacije.

Pročitajte više