Optuženi za ubojstvo Srebreničana tvrdi da nije kriv

U nastavku suđenja pripadnicima paravojne postrojbe "Škorpioni" pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak se i petooptuženi Branislav Medić, kao i ranije četvorica suoptuženih, branio da nije kriv za ubojstvo šestorice Srebreničana kod Trnova 1995. godine.

Medić je u svojoj obrani prvo kazao da je prisustvovao strijeljanju zarobljenika i da "iz straha" u njih nije pucao, da bi kasnije tijekom ispitivanja promijenio iskaz, tvrdeći da je pucao "ali samo dva-tri metka koja je ispalio u vis".

Zarobljenike su, kazao je Medić, u zapovjedništvo postrojbe "Škorpioni" dovela dvojica oficira Vojske Republike Srpske čija imena nije znao a na putu do mjesta egzekucije rečeno mu je da su to muslimanski vojnici uhićeni dva dana ranije u nekoj kući u blizini Trnova.

Petooptuženi Medić zanijekao je da je naredbu za strijeljanje zarobljenika izdao njegov brat, prvooptuženi, zapovjednik "Škorpiona" Slobodan Medić.

Po njegovim riječima, egzekuciji su prisustvovali i oficiri VRS, a Bošnjaci su strijeljani "vjerojatno zato što je oficirima VRS rečeno da su masakrirani Srbi za koje su trebali biti razmijenjeni zarobljeni Srebreničani".

Na suđenju koje je počelo u prosincu prošle godine prvooptuženi Slobodan Medić, zapovjednik "Škorpiona", tvrdio je da je za zločin doznao početkom lipnja prošle godine, kad je javno prikazana snimka strijeljanja zarobljenih Bošnjaka.

Drugooptuženi Pero Petrašević, koji na suđenju nije želio iznijeti svoju obranu, priznao je u istražnom postupku da je pucao u zarobljenike, tvrdeći da je to učinio po naredbi prvooptuženog, koji nije prisustvovao samoj egzekuciji.

I trećeoptuženi Aleksandar Medić tvrdio je da nije kriv i da nije pucao u zarobljenike, već da su pucali Slobodan Davidović, nedavno osuđen u Hrvatskoj za taj zločin, Branislav Medić, Milorad Momić koji je još u bijegu, te izvjesni "Đole Šiptar".

Četvrtooptuženi Aleksandar Vukov u svojoj je obrani tvrdio da nije odabrao lokaciju za strijeljanje zarobljenih Bošnjaka, kao što ga tereti optužnica, te da nije sudjelovao u egzekuciji.

Od šestorice ubijenih Srebreničana, dosad su identificirani 17-godišnjaci Safet Fejzić i Azmir Alishpahić, te 36-godišnji Sadik Saltić, dok su obitelji na snimci prepoznale Smaila Ibrahimovića i Fadila Salkića, a identitet posljednje žrtve još je nepoznat.

Optužnica protiv petorice pripadnika "Škorpiona" podignuta je 7. listopada 2005., nakon što je početkom lipnja prošle godine u haškoj sudnici, na suđenju Slobodanu Miloševiću, te potom i na beogradskoj Televiziji B92 prikazana video-snimka tog zločina.

Suđenje se nastavlja u utorak međusobnim suočavanjem optuženih, a predsjednica sudskog vijeća Gordana Božilović Petrović kazala je da su od Županijskog suda u Zagrebu zatraženi spisi sa suđenja Slobodanu Davidoviću, te da je od Haškog suda stigla obavijest da će dvojica zaštićenih svjedoka svjedočiti u postupku putem video-linka.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više