Optužili ga da je 1991. naredio egzekuciju tri oficira JNA. Sad je oslobođen

Foto/screenshot: Pixsell/Damir Spehar/HRT

Vrhovni sud u Zagrebu pravomoćno je oslobodio Juru Šimića, bivšeg ratnog predsjednika Kriznog štaba Grada Bjelovara, koji je bio optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, objavio je regionalni portal Bjelovar.live. Vrhovni sud je tako odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio presudu Županijskog suda u Rijeci od 2. listopada 2019. godine.

Njome je Šimić oslobođen optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koji se navodno dogodio prilikom oslobađanja bjelovarske vojarne '91.

Optužen da je naredio likvidaciju JNA oficira

Šimića se teretilo da je nakon oslobođenja bjelovarske vojarne, tadašnjeg imena "Božidar Adžija", 29. rujna 1991. godine od 18 do 19:30 sati iz kolone zarobljenih 60 oficira i 150 vojnika JNA izdvojio tri vojna lica.

Bili su to zapovjednik 265. mehanizirane brigade pukovnika Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan 1. klase Dragiša Jovanović. Šimića se teretilo da je nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatsko-redarstvenih snaga naredio da trojicu vojnih lica odvedu na stranu i zatim ubiju, što su ovi učinili pucanjem iz vatrenog oružja.

Od istrage do konačne presude prošlo je 14 godina

Istraga protiv Šimića, podsjetimo, pokrenuta je tijekom 2009. godine temeljem kaznene prijave PU bjelovarsko-bilogorske. Početkom studenog 2010. godine Šimić je uhićen u Bjelovaru pod sumnjom za ratni zločin.

Tijekom 2014. godine Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci protiv njega podiže optužnicu kojom ga tereti za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava, odnosno ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Zbog toga mu je prijetila kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Vrhovni sud: Šimić nikome nije mogao zapovijedati 

Vrhovni sud je tijekom odlučivanja o žalbi državnog odvjetništva utvrdio da je prvostupanjski sud u Rijeci pravilnom ocjenom dokazne građe s pravom utvrdio da optuženi Jure Šimić nije imao nikakve uloge u zapovijedanju akcijom oslobađanja vojarne, kao ni u zapovijedanju kako vojnim postrojbama, tako i jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova, bilo temeljne ili specijalne policije.

Samim time nije mogao u tom smislu naređivati, već je njegova funkcija bila isključivo politička, zaključio je sud.

Vještaci: Oficiri su stradali od eksplozivnih ozljeda

Prvostupanjski sud u Rijeci je kao relevantan dokaz uzeo rezultate sudsko-medicinskog i balističkog vještačenja tijela trojice smrtno stradalih oficira JNA u bjelovarskoj vojarni te na temelju toga, između ostalog, oslobodio Šimića.

Mišljenje vještaka prihvatio je i Vrhovni sud te potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Naime, prema rezultatima obdukcije tijela oficira JNA, nedvosmisleno proizlazi da su sva trojica oštećenika umrla nasilnom smrću, ali od posljedica zadobivenih eksplozivnih ozljeda, a ne strijelnih ozljeda.

Pročitajte više