Osam poznatih osoba u kampanji za europski ustav

Osam poznatih osoba, među njima i nekadašnji nizozemski nogometaš Johan Cruyff, uključilo se u kampanju za europski ustav u Španjolskoj, prvoj europskoj zemlji u kojoj će se o ustavu odlučivati na referendumu 20. veljače.

Poznati novinari, glumci u televizijskim serijama za tinejdžere, jedan pjevač i jedan pisac, od petka će se početi pojavljivati na televizijskim spotovima s 11 poruka. Kampanju financira španjolska vlada.

Osim Cruyffa, slavnog igrača amsterdamskog Ajaxa i kasnije trenera FC Barcelone, u kampanju se uključio još jedan bivši nogometaš, sadašnji potpredsjednik Real Madrida Emilio Butragueno.

Svaka od tih osoba pročitat će dio članaka europskog ustava.

Cilj kampanje je da se španjolske građane upozna sa sadržajem ustava, potpisanog u listopadu prošle godine u Rimu. Kod snimanja spotova vodilo se računa da poruke ne smiju biti pristrane, budući da španjolski zakon zabranjuju vladi da zauzima stajalište o pitanjima o kojima se odlučuje na referendumu. Vladi je samo dopušteno da potiče građane na izlazak na referendum.

Zbog takvih zakonskih odredbi španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero sudjelovat će 10. veljače u Barceloni zajedno s njemački kancelarom Gerhardom Schroederom i francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom na skupu podrške ustavu u svojstvu predsjednika španjolske socijalitičke stranke, a ne kao premijer.

Prema posljednjim anketama od 29. prosinca prošle godine 42,7 posto anketiranih odgovorilo je da će glasovati za ustav. Deklariranih protivnika ustava bilo je samo 4, 1 posto.

Osim vladajućih socijalista, ustav podupire i druga velika politička formacija Narodna stranka. Samo se nekoliko nacionalističkih stranaka te koalicija ekologista i komunista protive europskom ustavu.

(Hina) xsv ydj

Pročitajte više