Osijek: Međunarodno natjecanje mladih pijanista

U osječkoj Glazbenoj školi "Franje Kuhača" od 25. do 30. siječnja održat će se 4. međunarodno natjecanje za mlade pijaniste, na kojem će nastupiti 28 sudionika iz Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Japana, Koreje, Njemačke i SiCG.

U Ocjenjivačkom sudu su istaknuti glasoviristi i glasovirski pedagozi: Antonio di Cristofano (Italija), Peter Eicher (Njemačka), Ljubomir Gašparović i Damir Sekošan (Hrvatska), Karl-Heinz Kaemmerling (Austrija i Njemačka), Zuzana Stiašna-Paulechova (Slovačka) i Malcolm Troup (Velika Britanija).

Osim uobičajenih novčanih nagrada što se dodjeljuju u tri dobne kategorije bit će dodijeljene i posebne nagrade - Nagrada EPTA-e za najbolje kandidate u 2. i 3. kategoriji (rođeni od 1986. do 1989.), Nagrada "Ira Švarc" za najbolju izvedbu preludija i fuge J. S. Bacha, Nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Nagrada Koncertne direkcije Zagreb.

U sklopu Međunarodnog natjecanja mladih pijanista 24. siječnja će se održati i Dječji pijanistički festival, koji će okupiti 19 izvođača iz Hrvatske i Makedonije.

Kako je priopćeno iz Koncertne direkcije Zagreb, organizator tih međunarodnih natjecanja je EPTA Hrvatska (Udruženje glasovirskih glazbenih pedagoga), u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i Glazbenom školom "Franje Kuhača", a visoki pokrovitelj je UNESCO.

(Hina) pp/xkt ymc

Pročitajte više