Osijek: Završene prve kuće za nove doktore znanosti

U OSIJEKU su danas uručeni ključevi prvih dviju kuća namijenjenih znanstvenicima osječkog Sveučilišta, koji su završili doktorski studij u inozemstvu.

Ključeve novih kuća, vrijednih 1,4 milijuna kuna, koje je financirala Osječko-baranjska županija, dobili su znanstvenici osječkoga Poljoprivrednog fakulteta Goran Kušec i Bojan Stipišević, koji su doktorske studije biotehničkih znanosti završili u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Rektorica osječkog Sveučilišta dr. Gordana Kralik ocijenila je kako je to izravan županijski prinos razvoju Sveučilišta te jedna od mjera sprječavanja "odljeva mozgova".

Župan Krešimir Bubalo podsjetio je da je Županija obvezna izgraditi ukupno četiri kuće za mlade znanstvenike te da se završetak preostalih dviju očekuje do svibnja iduće godine.

Budući da su ugovore o gradnji kuća za nove doktore znanosti sa Sveučilištem i resornim ministarstvom potpisale još Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija, župan Bubalo pozvao je te županije da "ispune svoje ugovorne obveze" jer će se samo tako moći zadržati visokoobrazovani stručnjaci, koji su potrebni akademskoj zajednici i cijelom ovom području.

Pročitajte više