Osijek: Županijski čelnici podnijeli ustavnu tužbu

OSJEČKO-BARANJSKI župan Zdravko Bosančić (SDP) i predsjednik Županijske skupštine Ramir Ristić (LS) podnijeli su danas Ustavnom sudu RH tužbu kojom se osporava nedavna presuda Upravnog suda RH, a kojom su poništene odluke Skupštine od 17. travnja.

U priopćenju za javnost, koje je potpisao Ramir Ristić, stoji kako je Upravni sud ocijenio da je Skupština ostala bez minimalnog broja vijećnika i da je zbog toga njezina sjednica nezakonito održana. Dodaje se da je presuda Upravnog suda suprotna mišljenju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave od 11. travnja ove godine, zaključcima toga ministarstva nakon provedenog upravnog nadzora od 15. srpnja, mišljenju Vlade od 22. svibnja te odluci Hrvatskog sabora od 24. lipnja ove godine.

"Kako je odluka Upravnog suda štetna za našu županiju, podnositelji su bili prinuđeni podnijeti ustavnu tužbu, a kao građani RH osjećali su se obvezatni podnijeti ustavnu tužbu radi zaštite pravne države. Ako se i dalje budu donosile ovakve presude, Hrvatska nikad neće postati pravna država", stoji u priopćenju.

Napominje se da je "Skupštini počeo teći rok za raspuštanje, ali ne zbog nezakonitog rada, nego zbog sjednice Skupštine, sazvane za 25. rujna ove godine, a koja nije bila održana zbog nedolaska jednog vijećnika".

"Skupština se raspušta ako ne može donositi odluke iz svog djelokurga dulje od tri mjeseca, a pitanje je koji će datum Ministarstvo uzeti kao početak nemogućnosti donošenja odluka Skupštine - 25. rujna ili neki drugi datum", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izvijestilo je osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a koji je, uz HSP i HSLS, tražio raspuštanje Skupštine zbog nedostatka kvoruma i proteka zakonskog roka od tri mjeseca, da su nastale pretpostavke za primjenu članka 84. stavak 1, točka 6. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, odnosno pretpostavke za raspuštanje osječko-baranjske Županijske skupštine.

Pročitajte više