Ostavka prosirijskog libanonskoga premijera

Prosirijski premijer Libanona Omar Karameh predao je u ponedjeljak navečer ostavku svoje vlade predsjedniku Emileu Lahudu koji ju je i prihvatio, javlja službeni izvor.

Ostavku su tražili oporba i deseci tisuća prosvjednika.

"Dajem ostavku vlade kojom imam čast predsjedavati kako to ne bi bila prepreka" za istragu o ubojstvu bivšega premijera Rafica Haririja, rekao je Karameh na početku druge sjednice parlamenta.

"Predsjednik republike prihvatio je premijerovu ostavku i zadužio ga da zaključi tekuće poslove u očekivanju osnivanja nove vlade", navelo je predsjedništvo republike.

Nakon premijerove objave uslijedio je gromoglasni pljesak svih zastupnika.

"Doći će red na tebe Lahud i na tebe Bashar", skandirale su tisuće Libanonaca okupljenih od nedjelje navečer na susjednom Trgu mučenika, aludirajući na libanonskog predsjednika Emila Lahuda i sirijskog Bashara al-Assada.

Karameh tvrdi da je predao ostavku premda je imao većinu glasova za izglasavanje povjerenja, na traženje oporbe, manjinske u skupštini.

U prvoj reakciji zastupnik oporbe i šef druza Walid Joumblatt zahvalio je "oporbi i narodu koji su doveli do te pobjede".

Mnogi u Libanonu i izvan njega optužuju prosirijsku vladu Karameha za sudjelovanje u Haririjevom ubojstvu. Vlada je bila pod velikim pritiskom oporbe kao i međunarodne zajednice.

Ostavka vlade premijera Karameha predstavlja priliku za Libanon da dobije vladu koja će predstavljati raznolikosti zemlje i da se organiziraju slobodni i pravedni izbori, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

On je ponovio pozive Sjedinjenih Država Siriji da povuče svoje postrojbe iz Libanona.

Ostavka prosirijske vlade je "unutarnja stvar" Libanona, rekao je u ponedjeljak jedan sirijski izvor, prenosi AFP.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više