Otkrivena obnovljena spomen-ploča biskupu Strossmayeru

U sklopu obilježavanja 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u Osijeku je večeras otkrivena obnovljena spomenploča biskupu Strosmayeru na zgradi Županijske palače, na istom mjestu gdje je stajala originalna mramorna ploča stradala u Domovinskom ratu 1991. godine.

Originalna spomen-ploča biskupu Strossmayeru postavljena je na pročelje Županijske palače u Osijeku 4. veljače 1929. godine u prigodi obilježavanja dana njegova rođenja, a na inicijativu Kluba hrvatskih književnika i umjetnika u Osijeku. Izvorna ploča izrađena je od belgijskog mramora, dugačka je 2,5 metra, a široka 1,5 metra. Brončani reljef, rad Meštovićevog učenika I.M. Živića izliven je u tadašnjoj Osječkoj ljevaonici željeza.

Spomen-ploču koja je večeras otkrivena obnovila je Osječko-baranjska županija u znak zahvalnosti za velika djela biskupa "koji je obilježio svoju epohu te generacije iza sebe", rekao je osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, na svečanoj akademiji koja je održana prije otkrivanja spomen ploče.

Župan Bubalo podsjetio je kako je "biskup čitavog svog života ustrajno provodio svoje geslo "Sve za vjeru i za domovinu".

Na obnovljenu Spomen-ploču prenesen je izvorni brončani reljef izrađen od talijanskog mramora istih dimenzija u koju je uklesan izvorni tekst izvorno oblikovanim slovima, rekao je župan Bubalo.

Na svečanoj akademiju bio je nazočan đakovačko i srijemski biskup Marin Srakić, koji je istaknuo kako je biskup Strossmayer bio čovjek uma i srca, graditelj katedrala, kulturni i povijesni mecena, djelatan u kulturnom i političkom životu domovine, poznat po čovjekoljublju bez obzira na nacionalni ili neki drugi predznak.

Svečanosti je bio nazočan i osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan, njegov prvi suradnik arhimandrit Miron, te osječki paroh Ratomir Petrović. Episkop Lukijan je rekao kako je "došao odati počast velikom biskupu koji je bio iskreni zagovaratelj ekumenizma koji je i danas tako važan na ovim prostorima".

Na ekumenskim porukama biskupa Strossmayera u Osječko-baranjskoj županiji "živi ekumenizam kao najveće poslanje pravoslavne i katoličke crkve zbog čega sam sretan", rekao je episkop Lukijan.

(Hina)vsik

Pročitajte više