Otvoren poligon za testiranje strojeva za razminiranje

U sklopu Vojnog vježbališta u Cerovcu kod Karlovca danas je otvoren poligon za ispitivanje strojeva za razminiranje Centra za testiranje, razvoj i obuku pri Hrvatskom centru za razminiranje (HCR), te je predstavljen teški stroj za razminiranje MV20 zagrebačke tvrtke DOKING.

Osim predstavnika Ministarstva obrane, Glavnog stožera Oružanih snaga (GS OS) i HCR-a nazočili su i predstavnici veleposlanstava Turske, Francuske, Finske i Madžarske, te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Načelnik Uprave Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Vinko Štefanek rekao je da je zajedničko financiranje uređenja dijela Vojnog vježbališta za testiranje i razvoj u humanitarnom razminiranju interes HCR-a i Hrvatske vojske, jer je Ministarstvo obrane, u sklopu Partnerstva za mir, potaknulo da se suradnja sa zemljama članicama proširi i na nove oblike inženjerijskih zadaća, pa tako i razminiranja.

"To znači da će Hrvatska vojska u sklopu svojih mirovnih misija, čim dosegne potrebne standarde uvježbanosti i opremljenosti, moći ponuditi i proširenje partnerskih ciljeva na zadaće razminiranja", rekao je general Štefanek.

Direktor HCR-ova Centra za testiranje, razvoj i obuku Nikola Pavković rekao je da je procijenjena vrijednost izradbe svih poligona na ukupno 55 hektara 955.000 kuna.

U dio na kojem će se ispitivati strojevi za razminiranje, koji je danas pušten u rad (na 13.190 četvornih metara), uloženo je 250.000 kuna. Od toga pola je financirao HCR, a pola je u radovima obavila Hrvatska vojska.

Na redu je izradba poligona za izobrazbu osoba u razminiranju, poligona za testiranje metaldetektora, poligona za istraživanje i ispitivanje novih tehnologija i metoda u razminiranju te poligona za testiranje pasa za otkrivanje eksploziva.

Pavković predviđa da će do kraja 2005. Centar biti uređen na svih planiranih 55 hektara.

Također već ovih dana na poligon za testiranje pasa u zemlju će biti položene mine da odstoje preko zime i da na proljeće može početi vježba pasa.

Ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth rekao je da Hrvatska ima oko 600 pirotehničara i 106 pasa za otkrivanje eksploziva, te 40 strojeva za razminiranje, tako da na 15 pirotehničara dolazi jedan stroj i pet pasa, što je najnapredniji omjer u svijetu.

"Hoćemo li to iskoristiti da Hrvatska do 2010. više uopće ne bude onečišćena minama te da se možemo početi izvoziti tehnologiju i metode koje smo razvili ovisi samo o novcu", rekao je Jungwirth.

Ove je godine u državnom proračunu za razminiranje osigurano 200 milijuna kuna, a za 2005. HCR traži 500 milijuna, rekao je.

Vjekoslav Majetić, vlasnik i konstruktor DOK-ING-a, tvrtke za proizvodnju specijalnih strojeva za razminiranje, predstavio je novi stroj - mješavinu mlatilice i freze, što je svjetski izum, a težak je 40 tona, po čemu je također jedinstven u svijetu.

DOK-ING je od 2000. proizveo 53 stroja za razminiranje, od toga je jedan izvezen u Kongo, pet u Švedsku, dva u Irsku, dva u Norvešku, tri u Švicarsku, a 19 je ugovoreno sa SAD-om, od kojih je sedam već predano.

Hrvatska je vojska do sada kupila dva stroja i mislim da je vrijeme da se uvođenjem izobrazbe i opremanjem osposobi za mirovne operacije diljem svijeta, jer u strojnom razminiranju prednjačimo u svijetu, istaknuo je Majetić.

Stroj za razminiranje MV-20, vrijedan 700.000 eura, danas je pokazao kako snažno "preore" minsko polje, a ovisno o terenu mogao bi razminirati 20.000 do 50.000 četvornih metara na dan.

Međutim i taj i drugi strojevi počet će se službeno ispitivati od ponedjeljka, a postupak testiranja i dokumentaciju o njegovim značajkama te ocjenu o upotrebljivosti ili nalog za ponovno ispitivanje nakon doradbe stroja izdavat će Povjerenstvo za testiranje HCR-a.

(Hina) xvhor ysp

Pročitajte više