Otvorena jedinica za detoksikaciju ovisnika u KBC Rijeka

PRI KLINICI za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka danas je otvorena jedinica za detoksikaciju ovisnika čije je uređenje stajalo 1,6 milijuna kuna.

Državni tajnik za zdravstvo pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Vladimir Božikov iznio je podatke po kojima je u Hrvatskoj prošle godine liječeno 5678 ovisnika, od kojih 1461 u bolnicama.

U novootvorenoj riječkoj jedinici istodobno mogu biti smještena četiri ovisnika. Detoksikacija traje četiri do šest tjedana.

Voditelj akutno-dijagnostičkog odjela Klinike za psihijatriju riječkog KBC, pri kojem će djelovati ova jedinica, Vladimir Sabljić rekao je da se godišnje prosječno bolnički obrađuje 220 pacijenata s područja Primorsko-goranske županije.

Dodao je da se postupak detoksikacije sastoji iz primarne faze fizičke i psihičke detoksikacije nakon čega pacijenti odlaze u izolaciju gdje se postupak detoksikacije odvija bez utjecaja vanjskog svijeta uz pomoć liječničkog tima.

Uređenje jedinice stajalo je 1,6 milijuna kuna, od kojih je ministarstvo uložilo 800.000 kuna, Primorsko-goranska županija 500.000 kuna, a Grad Rijeka 300.000 kuna.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nadu da će tijekom 2005. na području Pulca biti otvorena terapijska zajednica za ovisnike, čije je uređenje u tijeku.

Pročitajte više