Ova europska država subvencionira putovanja za umirovljenike

Foto: EPA

Španjolska od 2021. godine provodi program subvencioniranih ljetovanja za umirovljenike, koji nosi naziv IMSERSO po španjolskom Institutu za društvene usluge i starije, prenosi euronews. Program je otvoren za španjolske državljane, kao i za strance koji žive u Španjolskoj. Subvencionirani izleti koštaju između 115 i 455 eura. Većina subvencioniranih izleta je u razdoblju između listopada i lipnja. 

Programu mogu pristupiti stanovnici Španjolske koji ispunjavaju neki od ovih uvjeta:

  • U mirovini su i primaju španjolsku državnu penziju. 
  • Udovac/udovica su s 55 ili više godina i primaju penziju pokojnog partnera.
  • Imaju 60 ili više godina i primaju nadoknadu za nezaposlenost.
  • Imaju 60 ili više godina i primaju pomoć od Španjolskog sustava za socijalnu sigurnost.

Program prioritizira starije ljude u teškim financijskim situacijama, koji imaju invalidnine ili veće obitelji. Također prioritet imaju kandidati koji se na program prijavljuju prvi put. 

Većina dostupnih izleta su na destinacije u Španjolskoj, a mali dio njih je za destinacije u Portugalu. Za 115 eura penzioneri mogu u Španjolskoj unutrašnjosti boraviti i do 4 dana, a za 455 eura mogu posjetiti destinacije poput Kanara ili Baleara i to na 10 dana. Ove godine dostupno je 886.269 mjesta.

Hoće li se program prošiti na ostatak Europske unije?

Španjolske vlasti nadaju se da će se projekt proširiti na ostatak Europske unije. 

Španjolski ministar turizma, Fernando Valdés rekao je da će ako i druge europske državu uvedu slične projekte, milijuni europskih umirovljenika moći uživati u izletima. Španjolska i dalje širi svoj projekt. Zadnji dodatak bilo je uvođenje programa hidroterapije, koje subvencionira posjete toplicama diljem zemlje, koje su inače često preskupe za umirovljenike.

Pročitajte više