Paar: samo gospodarstvo zasnovano na znanju omogućuje dobar standard

U 21. stoljeću jedino gospodarstvo zasnovano na znanju omogućuje dobar životni standard, izjavio je akademik Vladimir Paar u povodu sutrašnjeg predstavljanja radnoga materijala "Hrvatska temeljena na znanju" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. L

Uvodne napomene na predstavljanju radnog materijala, koji je razradba Akademijine Deklaracije o znanju objavljene prije više od godinu dana, dat će predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, a o dokumentu će govoriti koordinatori radne skupine akademici Eugen Pusić i Vladimir Paar.

Paar smatra da i obrazovanje treba razvijati tako da služi takvoj usmjerenosti gospodrstva i društva. "Cilj obrazovanja je pripremiti mlade ljude za njihove buduće struke i za stalno učenje, potrebno za praćenje razvoja struke, te ih odgojiti da budu kritički i humani članovi zajednice", napomenuo je.

Po njegovim riječima treba smanjiti opseg gradiva i enciklopedijski karakter učenja, preusmjeriti težište od memoriranja činjenica i podataka na njihovu povezanost, pojačati stvaralačku i aktivnu sastavnicu učenja. Ključna je kvaliteta usvojena znanja i težnja razvoju, dodao je Paar.

Smatra da je osnovni preduvjet uspješnosti sveučilišta znanstvena djelatnost na svjetskoj razini kvalitete, jedinstvo nastave i znanosti i prilagođivanje potrebama suvremenog razvoja.

"Znanstvena istraživanja, fundamentalna, primijenjena i razvojna trebaju se skladno prožimati. U svakom od tih područja treba primjenjivati svjetske kriterije vrjednovanja, koji su različiti za različita područja", izjavio je Paar.

Po pisanju francuskoga "Le Mondea" Europsko povjerenstvo kani potkraj siječnja zatražiti od država članica da dvostruko povećaju izdvajanje za znanost. Tako bi europski proračun za znanost koji trenutačno iznosi pet milijarda eura, u početku sljedećeg desetljeća mogao nadmašiti deset milijarda.

Europu najviše pogađa izostanak rasta, a izlaz je u ulaganju u znanost i izume, upozorava list, podsjećajući da je na sjednici Europskog vijeća u Barceloni u ožujku 2002. odlučeno da Europljani kašnjenje za SAD-om i Japanom nadoknade tako što će do 2010. za znanost i razvoj izdvajati tri posto BDP-a umjesto sadašnjih samo 1,9 posto.

Pročitajte više