Pankretić zbog pit bulla ubojice ponovno razmatra Pravilnik o opasnim psima

"TEMELJEM slučaja napada psa u Solinu i napisa u sredstvima javnog priopćavanja o istom, obavještavamo vas da je ministar Božidar Pankretić dao nalog svojoj veterinarskoj inspekciji da se obavi dodatna provjera upisanih u Upisnik pasa, da se provjeri imaju li vlasnici pasa sve potrebne dokumente za njihovo držanje te da se napravi evidencija koliko je do sada bilo slučajeva ugriza i napada pasa", stoji u današnjem priopćenju ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ministra Pankretića koji dodaje kako će se ponovno aktivirati Povjerenstvo kako bi se još jednom razmotrio Pravilnik o opasnim psima.

Povjerenstvo bi imalo ulogu razmatranja svih prednosti, ali i nedostataka, koji su primijećeni otkako je Pravilnik stupio na snagu.

Naputak općinama i gradovima

Podsjetimo, ovog vikenda u Solinu je pit bull terijer usmrtio 76-godišnjaka Stipu Vučića, koji mu je donosio hranu. Krvoločni pas Vučiću je prerezao arterije te je ovaj iskrvario do smrti. U lokvi krvi pronašao ga je najmlađi sin Denis koji ga je pokušao reanimirati, no nije bilo pomoći. Vlasnici šestogodišnjeg pit bulla Rija, 31-godišnja Anna Bergome i njezin nevjenčani suprug 37-godišnji Srđan Mihaljević, psa su ostavili na čuvanje nesretnom Vučiću.
 
Ministar Pankretić najavio je i daljnje mjere protiv opasnih pasa, a ovih dana užurbano se šalju Pravilnici o opasnim psima.

"Općinama i gradovima poslat će se naputak o samom Pravilniku, kako bi se poštovala i regulirala njegova primjena te će se provjeriti stanje s komunalnim redarstvom, kao i poštuju li vlasnici pasa odredbe Odluka koje donosi lokalna samouprava o uvjetima i načinima držanja kućnih ljubimaca", najavljeno je iz Pankretićeva ministarstva.

I.Ć. 
Foto: L.T.

Pročitajte više