Paroh Danilo Ljubotina postao stalni predstavnik SPC pri EU

PULSKOPEROJSKI paroh iguman Danilo Ljubotina imenovan je, na prijedlog Europske unije, stalnim predstavnikom Srpske pravoslavne crkve pri EU u Bruxellesu, potvrdio je večeras u izjavi za javnost iguman Danilo Ljubotina.

Ljubotina napominje da je on prvi predstavnik Srpske pravoslavne crkve koji je dobio diplomatsko poslanje pri EU.

Naime, EU je nedavno uputila službeni prijedlog Srpskoj pravoslavnoj crkvi da imenuje svog predstavnika, a nakon dva čitanja Sveti arhijerejski sinod potvrdio je odluku da se na to mjesto postavi iguman Danilo Ljubotina.

Kako je u izjavi za novinare istaknuo sam Ljubotina, prijedlog da se na to važno mjesto postavi upravo njega krenuo je od episkopa zapadnoeuropskog Luke Kovačevića.

"Moje poslanje kao crkvenog poslanika pri Europskoj uniji bit će zastupanje interesa Srpske pravoslavne crkve. Državljanin sam Republike Hrvatske pa ću se truditi da pomognem u približavanju mog zavičaja Europi i ubrzavanju procesa europskih integracija", rekao je iguman Danilo Ljubotina.

Dodao je da je riječ o odgovornoj funkciji te kako se stoga nada da će mu svi nadležni čimbenici pomoći.

Danilo Ljubotina rođen je u Peroju, završio je Akademiju svetoga Sergija u Parizu i poslijediplomski studij na Sveučilištu u Švicarskoj.

Govori nekoliko svjetskih jezika, sudjelovao je na više konzultacija o crkvenim, međucrkvenim i sličnim temama, a odlikovan je od hrvatskog predsjednika za zasluge u pastoralu i humanitarnim djelatnostima Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Pročitajte više