Patten: Rat bi bio kratak, boravak u Iraku dug

SJEDINJENE DRŽAVE i njihovi saveznici vjerojatno će vojnu pobjedu u ratu protiv Iraka ostvariti brzo, ali to ne znači da će boravak ondje biti kratak, rekao je povjerenik Europske unije za vanjske odnose Chris Patten.

Zabrinjava sve veći jaz između Europe i SAD-a u vezi s eventualnim ratom u Iraku, rekao je Patten u intervjuu za subotnji Daily Telegraph.

´Ako to kanimo učiniti, moramo biti svjesni posljedica´, prenosi list Pattenove riječi. ´Boravak u Iraku bit će veoma dugačak i skup´.

Sjedinjene su Države u petak priopćile da je u Perzijskom zaljevu već oko 170 tisuća vojnika koji za napad čekaju naredbu predsjednika Busha.

´Najgore bi bilo misliti da će brzu vojnu pobjedu, koja je vjerojatna, pratiti demokratski šok diljem te regije´, rekao je patten izrazivši zabrinutost zbog nerazumijevanja između SAD-a i Europe.

Napetost se pojačala ovaj tjedan kad je francuski predsjednik Jacques Chirac usprotivio invaziji na Irak i zatražio daljnje traženje mirnoga rješenja.

´Strašna je pogreška misliti da su Europljani kukavice i gotovani´, rekao je Patten, ali i ocijenio da je na Europljanima krivnja što nisu dobro osjetili kako se Amerikanci osjećaju.

´Mi s ove strane Atlantika jednostavno nismo shvatili kakav su utjecaj na američku psihu imali (teroristički napadi) 11. rujna´, rekao je Patten.

Pročitajte više